Hírek

2007.11.30. 11:21

Varga Mihály: lék a gazdasági hitelesség hajóján

A kormány szerdai, a konvergencia-programról szóló döntésével újabb léket kapott a gazdasági hitelesség hajója - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

BAMA

A napvilágra hozott számok viszonyban sincsenek a korábban prognosztizált, és elfogadott konvergencia-programmal Az elfogadott számok minden megközelítésben rosszabbak annál, mint amit tavaly sarokpontként meghatároztak – mondta az ellenzéki politikus. Varga Mihály kitért arra, hogy a bruttó hazai termék 2,2 százalék helyett az idén csak 1,7 százalék lesz, azaz a gazdaság alacsonyabb növekedési pályán van. Az infláció pedig az ígért 6,2 százalék helyett 7,5-8 lesz. Az adóelvonás mértéke is magasabb lett, mint amit a 2006-os konvergencia-program tartalmazott, s az új számok szerint nemcsak az idén várható magasabb az adóterhelés, hanem 2008-ban is. A jövő évre megfogalmazott 37,8 százalékos adó- és járulékcentralizáció helyett a most elfogadott program már 39 százalékos adó- és járulékteherről szól. Megint kozmetikáznak, korrigálják az adatokat, már megint nem mondanak igazat – foglalta össze az ellenzéki szakpolitikus politikus.

Varga arról is beszélt, hogy Veres János pénzügyminiszter az elmúlt három nap alatt három különböző bejelentést tett: hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy Magyarország az elmúlt másfél évben jelentős változást hajtott végre, eredményei mind a makrogazdásági adatokban, mind egyéb mutatókban már egyértelműen látszanak. Ezután kedden a kormánypárti többség megszavazta a 2008-as költségvetés fő számait, szerdán pedig kijöttek az új adatok, amelyek egyértelműen rosszabbak a korábbiaknál. Varga szerint szerdán a kormány színt vallott, s jövőre is magasabb adó- és járulékterhekkel, növekvő elvonásokkal, romló életkörülményekkel és nem növekedő bérekkel kell számolniuk az embereknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!