Hírek

2007.12.12. 15:43

Az év végén le kell zárni a tavaly gyártott számlatömböket

Januártól már csak az adóhatóság által kiadott sorszámmal ellátott számlatömböket lehet használni.Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak december 31-ével valamennyi 2006-ban vagy azt megelőzően gyártott, s már megkezdett számlatömbjüket le kell zárniuk.

Tóth M.

A fel nem használt számlákat és nyugtákat pedig jövő év január 31-éig le kell selejtezni utólag is ellenőrizhető módon. A lezárás és selejtezés csak a nyomdai úton előállított szigorú számadású számlákra, nyugtákra vonatkozik. A szigorú számadási kötelezettség azt jelenti, hogy a bizonylattömbökről fajtánként külön-külön nyilvántartást kell készíteni, amelyben fel kell tüntetni a nyomtatvány jelét és számjelét, a beszerzéséről szóló számla számát és annak teljesítési idejét, a tömbök sorszámát, valamint a használatbavétel és a kiselejtezés idejét.

A változás elsősorban a kisebb forgalmú, kevesebb számlát kiállító cégeknek okozhat problémát. Az átállásra egy év felkészülési idejük volt a vállalkozásoknak. A számlatömbök gyártóinak, illetve forgalmazóinak már korábban alkalmazkodniuk kellett az új szabályokhoz. A gyártók ugyanis már az idei év elejétől csak az APEH által kiadott sorszámmal rendelkező számlákat állíthatták elő. A forgalmazók pedig a tavalyról megmaradt készleteket ez év június végéig értékesíthették, a megmaradt készletet pedig le kellett selejtezniük.  „Amint kiderült a változás, mindenki az új sorszámozású nyomtatványokat, kézpénzfizetési számlákat, illetve nyugtatömböket kereste, hiába ez év végéig használni a 2006-ban gyártott bizonylatokat” – mondta el érdeklődésünkre Kővári István. A Magyar Nyomtatványgyártók- és Forgalmazók Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke szerint nem valószínű, hogy a szigorítás miatt kevesebb lesz az adócsalás. Hiába valódi a nyomtatvány, ha fiktív az adattartalma – jegyezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!