Hírek

2007.12.13. 20:29

Elkelt Rowling kéziratos varázslókönyve

Egy csütörtöki londoni árverésen 1,95 millió fontért kelt el a Harry Potter regénysorozat szerzőjének, JK Rowlingnak kéziratos varázslókönyve. Ez a várt összeg negyvenszerese.

BAMA

Az írónő hét barna bőrkötéses kézzel írott, maga illusztrálta mesekönyvéből egyet bocsátott kalapács alá az általa alapított Children''s Voice elnevezésű gyermekjótékonysági alapítvány támogatására. Rowling „mindössze” 50 ezer fontos bevételre számított A dalnok meséi címen ismert történetek kéziratából, amelyben útmutatások olvashatók a főhős Harry Potternek és barátainak a főgonosz Voldemort elleni küzdelemhez. A kéziratra a londoni Sotheby,s aukciós ház csütörtöki árverésén öten licitáltak a teremben és ugyanannyian telefonon. A küzdelem a kéziratért 10 percig tartott. Amikor a felkínált összeg meghaladta az egymillió fontot, taps tört ki, és még nagyobb ünneplés támadt, amikor végül a kézirat elkelt.

Az alkotás már több rekordot is felállított: ez volt a legmagasabb összeg, amelyet egy aukción kortárs irodalmi kéziratért fizettek, amelyet JK Rowling valamely művéért fizettek, és ez lett minden idők legdrágább gyerekkönyve. A kéziratról egyébként a regényfolyam utolsó részében történik említés, a Harry Potter és a halálos szentek című kötetben, amikor Dumbledore, a varázslóiskola igazgatója Harry barátnőjének, Hermionének ajándékozta a művet. Maga JK Rowling nem kívánja megjelentetni a dalnok meséit, a hét példányból hatot a sorozat létrejöttében kiemelkedő szerepet vállalt közreműködőknek ajándékozott, a hetediket árverezték el csütörtökön jótékonysági célra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!