Hírek

2007.12.12. 14:42

Hamarosan pénztári kártyát kaphatunk

Sz. B.

A keddi módosítások után kialakult egészségbiztosítási törvényjavaslat szerint a betegek évente egyszer, október 15. és november 15. között válthatnak majd biztosítót. A pénztárak kötelesek lesznek pénztári kártyát kibocsátani, amellyel igazolhatják a betegek, hogy melyik intézményhez tartoznak, s ez kiváltja majd a TAJ-kártyát. A pénztárak átvállalhatják a betegektől a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, ám előbbit csak abban az esetben, ha a páciens részt vesz a kötelezően előírt szűrővizsgálatokon.

Változott a pénztárak igazgatóságának elnöksége is: az elnököt az állam adja, valamint továbbra is három állami és három magánbiztosító-társasági tagja lesz a testületnek. Mivel az elnök nem rendelkezik majd többletszavazattal, szavazategyenlőség esetén a tagoknak kell egyezségre jutniuk. A befektetőknek a 22 pénztárra történő licitáláskor biztosított tagjai után, vagyis egy emberre minimum 12 ezer forintot kell majd kínálniuk. A döntés alapján az egészségügyi szolgáltatóknak a beszedett vizitdíj és kórházi napidíj 30 százalékát az alkalmazottak javadalmazására kell fordítaniuk. Minden pénztár köteles lesz vezető beosztásban gyógyszerészt is foglalkoztatni, s megszavazták: garanciát vállalnak arra, hogy a pénztártagokat ellátják.

Sz. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!