Hírek

2007.12.01. 19:13

Hetekre leállt a hollywoody álomgyár

Csonka Doktor House-, Vészhelyzet-, Született Feleségek-, Szökés-, Hősök-évad vár ránk, mert könnyen lehet, hogy felére rövidülnek a legnépszerűbb sorozatok a jövő évi szezonban.

K. T.

A Lost forgatása pont ezen a héten állt le, mindössze nyolc epizód készült el a negyedik évadból. Negyedik hete tart az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja. November elején sokan hitték, hogy a mindez csupán időleges, párnapos figyelemfelhívó megmozdulás. Ám a munkabeszüntetés még mindig tart. A legrosszabbul a Kiefer Sutherland fémjelezte 24 járhat, melynek 7. szériája vélhetően képernyőre sem kerül a tervezett időpontban, 2008 tavaszán az amerikai FOX csatornán. A tévé mellett mozivilágot is rendkívül érzékenyen érintette a munkabeszüntetés: a Tom Hanks főszereplésével készülő Angyalok és Démonok című Dan Brown-adaptáció felvételei forgatókönyvíró híján bizonytalan ideig szünetelnek. Hasonló cipőben jár Oliver Stone Pinkville-je is.

Addig állnak a sorozatok és mozifilmek forgatásai, amíg a 12 ezer tagot számláló Writers Guid of America (WGA) nevű írószervezet meg nem állapodik a stúdiókat tömörítő Alliance of Motion Picture and Television Producers egyesülettel. A megállapodás célja a sztrájk kezdetének pillanatában lejárt kollektív szerződés megújítása. A WGA hivatalos oldalán olvasható információkból kiderül: a forgatókönyvírók azt szeretnék elérni, hogy a modern kor új terjesztési formái (DVD-eladás, internetes letöltés) bevételeiből nagyobb, az eddigihez képest nagyjából kétszeres mértékben részesüljenek. Külön fizetést kérnek az új médiacsatornákra (mobiltelefonra, weboldalra) írt „miniepizódok” után, amelyek elkészítésére idáig térítésmentesen kötelezte őket egy idejétmúlt kollektív szerződés. A stúdiók azonban túlságosan költségesnek ítélik a WGA ajánlatát, így patthelyzet alakult ki. A munkabeszüntetésnek hatása globális, hiszen világszerte – ahogy hazánkban is – az amerikai sorozatokat veszik át a tévék.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a közkedvelt szériák leállása mellett új műsorok sem születhetnek. Azok megalkotása ugyanis hagyományosan december hónapban kezdődik az Egyesült Államokban. A Los Angeles Times számszerűsítette a stúdiók veszteségeit: 21,3 millió dollár naponta. A nagy tradiciókkal bíró helyi lapnak nyilatkozva Steve MacDonald, Film L.A. elnöke így fogalmazott: „Ha a sztrájk folytatódik, hatalmas hatással lesz a kaliforniai gazdaságra. Sok filmezésben dolgozó középosztálybeli elveszítheti állását”. Jelenleg így fest a WGA-sztrájk és kezdődik az ötödik hét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!