Hírek

2007.12.29. 05:55

Internettel a maffia ellen

Januártól elektronikus úton lehet majd licitálni az adóhivatal által lefoglalt ingóságokra. Az internetes árverés bevezetésével a maffia ténykedését szeretnék visszaszorítani.

Tóth M.

Ugyanis szinte már bevett gyakorlattá vált, hogy szervezett csoportok „ráveszik” az érdeklődőket, hogy egyáltalán ne licitáljanak, vagy ne menjenek egy bizonyos összeg fölé. Az internetes árverésnél azonban licitálók megőrzik a névtelenségüket.
Az internetes árverési rendszert most tesztelik, így a jövő év elején valóban el is indulhat. Egyelőre azonban csak a lefoglalt ingóságokhoz lehet majd hozzájutni ilyen módon. Arról majd csak a tapasztalatok függvényében döntenek, hogy az ingatlanokra is kiterjesztik-e az online licitálást. Az árverésbe bárki bekapcsolódhat majd, persze csak interneten. A rendszerbe az okmányirodákban lehet regisztrálni, s ez után azonosítóval és jelszóval lehet majd belépni. A licitálás nyolc napon át tart minden esetben. Az érvényes licit legkisebb összege normál esetben ezer forint lesz, egymillió forintos kikiáltási ár felett tízezer, ötmilliós kikiáltási ár felett pedig húszezer forint lesz.

Növelheti az árveréseken befolyt összeget a minimális vételár felemelése is. Eddig ugyanis ingóságokat már a becsérték negyedéért el lehetett vinni, ha nem akadt olyan vevő, aki többet adott volna érte. Az online rendszerben legalább a becsérték felét ki kell majd fizetni. Érvényes licitnek is a becsérték 50 százaléka feletti legjobb öt ajánlatot tekintik majd. Az ingatlanoknál eddig a becsérték legalább felét kellett kifizetni, jövőre pedig 65 százalékát, a lakások esetében pedig 75 százalékát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!