Hírek

2007.12.02. 15:27

Pénteken kiderül, ki lesz az év borásza

Öt borász esélyes az idei „Év bortermelője díjra”: Frittmann János a kunsági, Konyári János, illetve Légli Ottó a balatonboglári, Lőrincz György az egri, Szöllősi Mihály pedig az ászár-neszmélyi borvidéket képviseli.

T. M.

„A győztes személyét december hetedikén hozzuk nyilvánoságra” – mondta el érdeklődésünkre Sümegi József, a Magyar Borakadémia elnöke. Az év borászát úgy választják meg, hogy első körben a Magyar Borakadémia háromszáz jelölő lapot küld ki a szakembereknek, s neves személyiségeknek. Az az öt borász lesz jelölt, akikre a legtöbb voks érkezik. A második körben már csak ez az öt név szerepel a szavazólapokon, s csak a Magyar Borakadémia kilencvenkilenc tagja rangsorolhat.

Az év bortermelője címet pedig az nyeri el végül, akit a legtöbben soroltak az első helyre. További rangsort nem hirdetnek, mind a négy jelölt második helyezett lesz. A Hét Borbírák Rendje 1991-ben határozta el, hogy éves díjat alapít egy-egy bortermelő többéves szakmai munkájának elismerésére. Az első évben Tiffán Ede villányi borász kapta a díjat. A Magyar Bor Akadémia 1996-tól vette át a szakmai zsűri szerepét. Tavaly a főleg pezsgőiről ismert balatonboglári Garamvári Vencel lett az év borásza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!