Hírek

2007.12.29. 17:18

Váll-lap csere és matricázás

Átadta szombaton vagyonát a rendőrségbe január elsejétől beolvadó határőrség. Körülbelül 250-nel kevesebb vezető lesz az integrált rendőrségben, mint volt a két szervezetnél külön.

Éber Sándor

[caption id="" align="alignright" width="260"] A határőrségtől 9.433 embert vesznek át, így az integrált rendőri szervezet létszáma 44.372 fő lesz - fotó: Darnay Katalin
[/caption]„A rendőrség és a határőrség integrációjának célja az volt, hogy megszüntessük a szervezetek közötti párhuzamosságokat a feladatrendszerben, a működésben és a fejlesztésben” – hangoztatta az országos rendőrfőkapitány. Bencze József szombaton írta alá a határőrség vagyonának átadásáról szóló jegyzőkönyvet Béndek Józseffel, a határőrség országos parancsnokával. A január 1-jével megszűnő határőrség teljes vagyonát, személyi állományát a rendőrség veszi át. Az ORFK és a Határőrség Országos Parancsnoksága központi szerveinek az együttes létszáma 1.569 fő volt, az integráció után az ORFK központi szervezetének létszáma 726 lesz. Körülbelül 250-nel kevesebb vezető lesz az integrált rendőrségben, mint volt a két szervezetnél külön.

„A rendőrség átlagéletkora 32,3 év, ami azt jelenti, hogy nagyon fiatal az állomány; mindössze 257 ötven évnél idősebb hivatásos tiszt van a testületnél” – mondta Bencze József. Az ötven év feletti tisztek részben az integráció miatt hagyták el a testületeket. Az integráció során számos szervezeti módosításra is sor került, például visszaállt a korábbi két helyetteses rendszer, a főkapitánynak van egy bűnügyi és egy rendészeti helyettese. A schengeni külső határokon a megyei rendőr-főkapitányságok szervezetébe integrálták a 30 határrendészeti kirendeltséget kapitánysági jogállással. A schengeni külső határokon közbiztonsági és határrendészeti osztályok oldják meg a határrendészeti feladatokat.

Január 1-jétől a Rendészeti Biztonsági Szolgálat megszűnik és Készenléti Rendőrségként működik tovább. Ferihegyen a rendőri és határőr szervezet integrálásával megalakul a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság, az autópálya-rendőrségek pedig visszakerülnek a megyei főkapitányságokhoz. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Bűnügyi Ellátó Igazgatóság integrációjával pedig Bencze szerint „komoly központi bűnügyi szervezet jön létre”. „Az integráció a magyar rendvédelem legnagyobb jelentőségű átalakítása az elmúlt 100 évben, melyre évek óta készül a határőrség” – mondta Béndek József. A határőrség országos parancsnoka a jövő év kiemelt feladatának nevezte, hogy az állományt tovább képezzék: a rendőröket határrendészeti képzésben részesítsék, a volt határőröknek pedig megtanítsák a rendőri munka elemeit.

A rendőrség szervezetébe integrálódott határőrség hivatásos tagjai január 1-jéig megkapják az új, rendőr szolgálati igazolványukat és a szolgálati jelvényt. Lecserélik a határőrök zöld váll-lapját, a határőrség zöld autóit átmatricázzák rendőrségi feliratra. A volt határőrök egyenruhájáról eltávolítják a borderguard feliratot, mert megtévesztő lehet. A főkapitány hangsúlyozta: a határőrök ruhája a zöld váll-lap kivételével ugyanolyan, mint a rendőröké.

Nem minden határőr ment rendőrnek

„Az állomány átvételénél külön figyeltek arra, hogy mindenkinek a lakóhelyéhez közeli munkát ajánljanak fel, ebből pedig az következik, hogy a szlovén, osztrák és szlovák határ közelében az indokoltnál magasabb lesz a rendőr-főkapitányságok létszáma” – mondta az országos főkapitány. A belső megyéknél az integráció miatt nem jelentkezik létszámfejlesztés. A Magyar Hírlap szerint mivel egy miniszteri rendelet szerint a jelentkezőket át kell venni, több határőr úgy maradhatott meg hazai környezetében, hogy az adott kapitányságon létszám felettiként kapott beosztást és fizetést.

A várt ötszáz helyett pedig kétszázzal kevesebb határőr mondott igent a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) neki felkínált rendőri beosztásra. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a lapnak elismerte: meglepetés volt a határőrök döntése, mivel így rövid időn belül biztosan nem tudják felszámolni a fővárosban meglévő létszámhiányt. Az összevonással a BRFK feladatai is megnövekedtek, és a vártnál kisebb létszámmal a meglévő állomány csak túlórákkal tudja majd ellátni a szolgálatot.

40 milliárdos vagyon kerül át a rendőrséghez

A rendőrség és a határőrség integrációja során mintegy 40 milliárd forintnyi vagyoni érték került a rendőrséghez:

- 500 ezer négyzetméter lakott ingatlan

- több száz jármű

- 4.800 számítógép

- 160 szerver

- 2.000 EDR-rádió

- 800 autóba szerelt EDR-rádió

A határőrségtől 9.433 embert vesznek át, így az integrált rendőri szervezet létszáma 44.372 fő lesz. A felkínált beosztást nem fogadta el 932 határőr, a rendőrségnél pedig 390, így összesen 1.322 fő választotta a nyugdíjat.

A várt ötszáz helyett pedig kétszázzal kevesebb határőr mondott igent a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK) neki felkínált rendőri beosztásra. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a lapnak elismerte: meglepetés volt a határőrök döntése, mivel így rövid időn belül biztosan nem tudják felszámolni a fővárosban meglévő létszámhiányt. Az összevonással a BRFK feladatai is megnövekedtek, és a vártnál kisebb létszámmal a meglévő állomány csak túlórákkal tudja majd ellátni a szolgálatot. 40 milliárdos vagyon kerül át a rendőrséghez A rendőrség és a határőrség integrációja során mintegy 40 milliárd forintnyi vagyoni érték került a rendőrséghez:

- 500 ezer négyzetméter lakott ingatlan

- több száz jármű

- 4.800 számítógép

- 160 szerver

- 2.000 EDR-rádió

- 800 autóba szerelt EDR-rádió

A határőrségtől 9.433 embert vesznek át, így az integrált rendőri szervezet létszáma 44.372 fő lesz. A felkínált beosztást nem fogadta el 932 határőr, a rendőrségnél pedig 390, így összesen 1.322 fő választotta a nyugdíjat. A határőrségtől 9.433 embert vesznek át, így az integrált rendőri szervezet létszáma 44.372 fő lesz - fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!