Hírek

2008.04.15. 08:25

Borzalmas tragédia Tüskeváron - megfulladtak a pici gyerekek

Három kisgyermek vesztette életét szénmonoxid-mérgezésben Tüskeváron - a szülők nyugtató injekciókat kaptak az eset után

mto

Az önkormányzat minden segítséget megad a tragédiát szenvedett szülőknek - mondta Molnár Levente, Tüskevár polgármestere. Közlése szerint a három gyermeküket elvesztő szülőket már tájékoztatta is erről. Mint elmondta: az anya már nincs kórházban, nyugtató injekciókat kapott, és jelenleg a tüskevári otthonában tartózkodik, miként az ugyancsak orvosi ellátásban részesült apa is.

A polgármester tájékoztatott arról is, hogy a család februárban költözött Ajkáról Tüskevárra. Az anya gyesen van, az apa pedig alkalmi munkákból tartotta el a családot - tette hozzá. Molnár Levente az OCÖ felajánlása kapcsán közölte azt is, hogy nem roma családról van szó. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke korábban ugyanis az MTI-nek elmondta: függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma gyermekek estek áldozatul a balesetnek, minden segítséget megadnak a szülőknek.

A polgármester tájékoztatása szerint a család igen szerény, "sőt szegény" körülmények között él: többször felszólították például őket a polgármesteri hivataltól, hogy be kellene jelentkezniük a faluba állandó vagy legalább ideiglenes tartózkodásra, ám a válaszuk mindig az volt, hogy nincs pénzük "a papírok intézése miatt" Ajkára utazni. A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy a családdal az eltelt két és fél hónap alatt semmilyen probléma nem volt, szerényen, de a falu közösségébe beilleszkedve éltek. Molnár Levente a híradásokat annyiban pontosította, hogy egy négyéves fiú, egy hároméves kislány és egy egyéves kisfiú halt meg.

Megjegyezte, hogy az asszonynak van még egy nagyobb lánya is, aki viszont Ajkán lakik. Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a szülők egyelőre nincsenek kihallgatható állapotban, mert az orvosi ellátás során mindketten erős nyugtató injekciókat kaptak. Az ügyeletes megerősítette, hogy a tüzet nagy valószínűséggel a gyermekek játéka okozta, azaz a kisgyermekek gyufát vagy öngyújtót találtak, s azzal játszottak, míg édesanyjuk néhány percre átszaladt a szomszédba.

A tűz következtében a gyermekek halálát szén-monoxid-mérgezés okozta - tette hozzá a rendőrség sajtóügyeletese. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője tájékoztatta hétfőn este az MTI-t először arról, hogy mindhárom gyermek életét vesztette a szén-monoxid-mérgezésben. Győrfi Pál elmondta, hogy a helyszínre két mentőhelikoptert és több rohamkocsit is riasztottak, de a gyerekek életét már nem sikerült megmenteni. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte, hogy a tűzoltókat is riasztották a helyszínre, de mire kivonultak, a tüzet már megfékezték.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a hír közreadása után nem sokkal az MTI-nek elmondta: függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma gyermekek estek áldozatul a balesetnek, minden segítséget megadnak a szülőknek a jövőre vonatkozóan. Kolompár Orbán közölte, kedden Kozák Jánossal, a Veszprém Megyei Cigány Érdekvédelmi Szövetség elnökével közösen felkeresik a szülőket, és részvétük kifejezése mellett anyagi segítséget adnak a temetéshez, vagy más egyéb kiadásukhoz.

A roma politikus azt mondta: "a bajban nemzetiségtől függetlenül össze kell fognia az embereknek, a társadalomnak, és megmutatni, hogy felebaráti szeretettel és szolidaritással tudunk és akarunk segíteni embertársainkon".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!