Hírek

2008.04.03. 15:28

Csak az emberölés miatt vonják felelősségre

Vádalku miatt a fegyveres rablásokkal nem vádolta meg az ügyészség azt a férfit, aki egy bűnszervezet tagjaként a diósdi kettős gyilkosságot elkövette még 2005 márciusában – derült ki a Pest Megyei Bíróság csütörtöki tárgyalásán.

BAMA

Az ügyészség a diósdi kettős gyilkosság, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadások, két bankrablás, a százhalombattai olajlopások ügyében és más bűncselekmények miatt emelt vádat összesen 38 férfi ellen még tavaly szeptemberben. A per első tárgyalását kedden tartották a fővárosban, csütörtökön pedig a szervezet "bérgyilkosának" nyomozati vallomásának ismertetésével folytatódott a per.

A tárgyaláson az ügyészség képviselője elmondta, hogy a férfival, P. Sándorral kötött vádalku része, hogy – bár a férfi részt vett pénzszállító autó elleni támadásban és bankrablásban is – az ügyészség őt csak az élet elleni bűncselekménnyel gyanúsította meg. A vádlott a bíró kérdésére azt mondta, bűnösnek érzi magát, majd hozzátette: kész vallomást tenni. A nyolc általános iskolát végzett férfi korábban vagyonőrként dolgozott, és rokoni szálak fűzik a szintén vádlott C. Attilához. Mint mondta, nagybátyja, C. Attila egy alkalommal megjegyezte, hogy sok pénzt tudnának szerezni a pénzszállító autókról szóló információkkal, ő így került bele a bűnözői csoportba.

Az egykori vagyonőr "tippje" alapján kíséreltek meg többek között kirabolni egy pénzszállító autót a Szerémi úton, de ez - bár egy kézigránátot is használtak - nem sikerült. Szintén P. Sándor vagyonőri munkája során szerzett információk alapján kíséretek meg kirabolni egy XIX. kerületi bankot, de P. Sándor kénytelen volt üres kézzel távozni a bankból, mert az alkalmazottak megnyomták a riasztót, a páncélszekrény pedig nem nyílt ki. Egy III. kerületi bankot is megpróbálták kirabolni, de a rablás előtt nem sokkal rendőrök igazoltatták őket, így letettek a tervről. Csak néhány héttel később kísérelték meg, ezúttal P. Sándor nélkül, aki megijedt.

A fegyveres rablások mellett P. Sándor és K. Ferenc megbízást kapott C. Attilától, hogy öljenek meg egy cégvezetőt. A férfira a XVII. kerületben, autójában ülve lőtt rá hatszor P. Sándor, majd elmenekült a helyszínről, a vállalkozó pedig túlélte a támadást. Ezt követően kapott megbízást C. Attilától P. Sándor, hogy ölje meg azt a férfit, aki videóra vette, ahogy a Koszi-klán emberei kőolajat és benzint lopnak a Mol százhalombattai finomítójából, és részt kért az olajlopás nyereségéből. P. Sándor szerint C. Attila azért bízta meg őt a gyilkossággal, mert korábban a XVII. kerületben nem sikerült egy hasonló feladatot teljesítenie, és C. Attila "akart nekem újabb lehetőséget adni, hogy nagyon sok pénzhez jussak".

P. Sándor vallomása szerint 2005 márciusában bűnözőtársa, K.  Ferenc hozta a későbbi sértetteket Diósd határába, ahol ő már várt rájuk. Ő egy géppisztollyal próbált tüzelni az autóban ülő két férfira, de a fegyver besült, így egy pisztollyal lőtt a férfiakra.  Amikor elfogytak a töltények, társa fegyverével folytatta a lövöldözést, ezután hazamentek, a fegyvereket szétszedve a Dunába dobták az északi összekötő vasúti hídnál. A bérgyilkosságért 2,4  millió forintot kapott P. Sándor és K. Ferenc C. Attilától.

Az ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja a férfit, aki tettét bűnszervezet tagjaként követte el. A per négy vádlottja részese a tanúvédelmi programnak, mert teljes, magukra és a többi vádlottra nézve terhelő vallomást tettek.  Ketten közülük az olajlopás kitervelésében és szervezésében vettek részt, egyikük a rablással, bérgyilkossággal foglalkozó bűnszervezet vezetője volt, a negyedik férfi pedig a csütörtökön kihallgatott P. Sándor. A bíróság az ítélkezési szünet előtt még mintegy harminc tárgyalási napot tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!