Hírek

2008.04.28. 17:28

Fel akarom kövezni a fal melletti sávot, de a szomszéd nem akarja

Olvasónk egy négylakásos társasház egyik lakója. Szeretné kövekkel borítani a fal melletti kesfüves sávot, amelyen bejárata felé eljár. Egyik lakótársa azonban ellenzi a dolgot.

Rados Virág

A hölgy annak szeretné elejét venni, nehogy a bokáját törje a csúszós úton. A szomszéd azonban attól tart, hogy az osztatlan közös területként számon tartott füves rész csökkenésével az ingatlan értéke is csökken. Ez olyan kérdés, amihez ingatlanszakértőt kell hívni – feltéve, ha mindkét fél ragaszkodik az álláspontjához.

A szabály mindesetre úgy szól: a hasonló ügyekben az ötven százalék plusz egy fő szava a döntő – négyzetméterre levetítve. A hölggyel előfordulhat, hogy ha lakótársa hozzájárulsáa nélkül fölkövezi a füves terület egy részét, engedély hiányában megbírságolják. De vigyázzunk: ahol már egymást perlik a lakók, ráadásul egy ilyen kicsi társasházban, az nem lesz élhető környezet. Akkor bizonyos értelemben már jobb a füves ösvény a köves út helyett.

A kérdés nem annyira jogi jellegű, mint az emberi együttélést érinti – mondták a Magyar György és Társa Ügyvédi Irodában. Akit ilyen probléma talál meg, jobban teszi, ha lakótársával egyezkedni próbál. Üljenek le, beszéljék meg a dolgot. A högy esetleg fel is ajánljhat a lakótársnak valamit cserébe. Ezzel érdekjeltté teheti a másikat abban, hogy felkövezze a területet. Ennek nem kell feltétlenül pénznek lennie – lehet bármi más is, ami a házban fontos lehet az úrnak. Sokan csak azért tiltakoznak, mert ingerszegény az életük – hívja fel a figyelmet pszichológus szakértőnk. Vagy mert alaptalanul attól félnek, megrövidíti őket a másik ember. Ez egy alapvetően gyanakvó ország, és gyanakvó korban is élünk. Ügyesen kell képviselnünk igényeinket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!