Hírek

2008.04.01. 18:21

Horváth Ágnes újabb három javaslata

Három javaslatot terjeszt a szakmai szervezetek elé megvitatásra az Egészségügyi Minisztérium: ezek egyrészt a háziorvosi teljesítményfinanszírozás rendszerének kialakítását, másrészt a szolgáltatók közötti verseny erősítését, harmadrészt pedig a hálapénz visszaszorítását célozzák - mondta el Horváth Ágnes tárcavezető kedden, budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

Az egyik javaslat szerint a háziorvosok teljesítménydíjazást kapnának a praxisok fix finanszírozásán felül, ha szűrésekre küldik pácienseiket. A cél a megelőzés és a háziorvos valódi "kapuőri" szerepének erősítése. Ezen díjazásformára hárommilliárd forint többletet különített el a tárca - ismertette Horváth Ágnes. A tárcavezető hozzátette: ez a javaslat nem az elmaradó vizitdíjbevétel kompenzálását szolgálja, azonban az orvosok a korábbi díjbevétel felét kaphatják meg ekképp bevételként. Egy másik javaslat szerint - amely a tervek szerint erősítené a szolgáltatói versenyt és bővítené a betegek választási lehetőségét - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számla ellenében visszatéríti a betegeknek az ellátás árához nyújtott társadalombiztosítási (tb) támogatás 70 százalékát, ha azt az egészségbiztosítóval nem szerződött szolgáltatónál veszi igénybe. Az elképzelések szerint ez a megoldás számlaadásra kényszeríti a magánellátókat - mondta Horváth Ágnes.

A hálapénz visszaszorítását célzó harmadik javaslat pedig az orvosválasztás részleges térítési díjának megfizetésére vonatkozó szabályozást alakítaná át. A javaslat szerint az OEP az ellátás után járó finanszírozás 70 százaléka helyett 100 százalékot fizetne ki a szolgáltatóknak. A beteg által fizetett részleges térítési díjat - amely az ellátás OEP-finanszírozásának 30 százaléka - pedig úgy javasolja megosztani a tárca, hogy 10 százalék maradna a kórházaknak, 20 százalék pedig a választott orvost illetné. A jelenlegi szabályozás szerint a páciens jogosult az ellátást végző orvost megválasztani, ekkor azonban az ellátásért kapott OEP-finanszírozás 30 százalékát ki kell fizetnie. Horváth Ágnes közölte: e három javaslatról fognak egyeztetni a társadalmi és szakmai szervezetekkel. A felvázolt koncepciókat az MSZP elnöksége is ismeri - jegyezte meg.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!