Hírek

2008.04.16. 13:26

Katasztrófális a magyar foghelyzet

Katasztrofális a magyar lakosok fogazati állapota, a prevenció nincs megoldva, és alulfinanszírozott az ellátás

mti

Katasztrofális a magyar lakosok fogazati állapota, a prevenció nincs megoldva, és alulfinanszírozott az ellátás - mondta Márton Ildikó, a Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiumának elnöke az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága szerdai, budapesti ülésén.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum fogorvostudományi karának dékánja elmondta: az Egészségbiztosítási Alapban finanszírozásra 21 milliárd forint áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy az egy lakosra jutó éves ellátás költsége 2.100  forint. "Ebből a pénzből jószerivel egy fogat lehet betömni" - fogalmazott.

Márton Ildikó elkeserítőnek nevezte a magyarországi helyzetet. Mint mondta, a szájüregi daganatos megbetegedések előfordulása 350 százalékkal nőtt az utóbbi időben, és ezzel Magyarország az első helyen áll 27 ország rangsorában.

A megbetegedések tekintetében a legrosszabb a helyzet az észak-magyarországi régióban, ahol a kapacitáselosztásnál nem jelöltek ki aktív ágyat a szájsebészeti ellátásra, és a közép-magyarországi régióban is mindössze öt ágyon gyógyíthatják a betegeket - sorolta a professzor a problémákat.

Emlékeztetett arra, hogy ezekre a problémákra évek óta felhívják a szaktárca és a döntéshozók figyelmét, azonban a megoldásra nem kaptak érdemi választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!