Hírek

2008.04.17. 18:14

Lesz áram légkondizásra

Évről-évre nő a nyári áramfogyasztás Magyarországon, kánikula esetén az energia tíz százalékát a klímaberendezések emésztik fel. Külön készül erre az időszakra a villamosenergia-rendszert irányító Mavir.

Németh Márk

Labirintusszerű hálózatba rendezett kijelzők százai pislákolnak egy félköríves falon, mellettük kivetített Magyarország térkép, és még számtalan színesfényű kütyü. A fallal szemben három nagyobb munkaasztal, mögöttük szakemberek lesik a tucatnyi villogó monitoron megjelenő információkat. Csend van, és nyugalom. Nagyjából így néz ki a teljes magyar áramellátó villamosenergia-hálózatot irányító Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. fő vezérlőterme, amit a cég vezetői mutattak meg újságírónknak évértékelő sajtótájékoztatójuk keretében.

A vezénylő a Mavir székházában található, ami a budai vár egyik gyönyörű részén, a Bécsi kapu közelében helyezkedik el. Itt követik nyomon a villamosenergia-hálózat pillanatnyi terhelési adatait, valamint az erőművek állapotát, és innen biztosítják a villamosenergia piac zavartalan működését. „Nagyon leegyszerűsítve a dolgot egy gombnyomással itt a fél országban áramszünetet lehetne okozni” – magyarázta lapunknak Tihanyi Zoltán, a Mavir forrástervezési főosztályvezetője.

A rendszerirányítónál gőzerővel készülnek a nyári időszakra, ugyanis ilyenkor a fogyasztás körülbelül a kétszerese az év többi részében tapasztalhatónak. Rekkenő hőségben különösen sok áram fogy, mivel egyre többen használnak légkondícionálókat. Tavaly nyáron problémát is okozott az áramellátásban az elhúzódó kánikula.

 „Csak a klímaberendezések a teljes magyar áramfogyasztás tíz százalékát teszik ki, nagyjából 600-700 megawattórát. Ez a fogyasztott energiamennyiség pedig attól függően változik, hogy tűz-e a nap, vagy épp felhős az ég” – érzékeltette lapunkkal a legfőbb problémaforrást Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója. Arra számítanak, hogy a tavaly nyári napi maximum, a július közepén mért 6320 megawattóra áramfogyasztás az idén legfeljebb 2-3 százalékkal nő. Elmondása szerint a szükséges hálózati kapacitások rendelkezésre állnak, de a piaci szereplőknek – kereskedőknek, ipari fogyasztóknak – is felelős magatartást kell tanúsítaniuk  ilyenkor.

Amennyiben kánikulakor eltér a tényleges áramfogyasztás a kereskedők által tervezettől, vagy valamilyen üzemzavar miatt leáll valahol a termelés, akkor a Mavir úgynevezett kiegyenlítő energiát szolgáltat, hogy senki ne maradjon áram nélkül. Az ehhez szükséges hazai termelői vagy import tartalékteljesítményeket pedig szerződésekkel biztosítja a rendszerirányító.

„Normális körülmények között probléma nélkül ki lehet szolgálni az igényeket, és ez így lesz idén nyáron, a megnövekedett fogyasztás idején is. A tartalékok még a kisebb-nagyobb üzemzavarok megfelelő kezelésére is elegendőek” – mondta Vinkovits.

Amennyiben olyannyira meglódul a hazai fogyasztás, vagy annyira elhúzódik a kánikula, hogy a leszerződött tartalékok sem lennének elegendők az igények fedezésére, akkor soron kívüli beszerzések is elképzelhetőek. Végső esetben a Mavir jogosult bármely üzemképes hazai erőművet igénybe venni. Üzemzavar esetén még segít az európai rendszerirányítók között fennálló együttműködés is, miszerint kölcsönös kisegítési szerződésekkel állnak egymás rendelkezésére. Természetesen sorozatos meghibásodások, vagy a régió piacát alapvetően befolyásoló külső hatások, természeti katasztrófák a rendszerirányítót is érinthetik. Az ilyen esetekre a Mavir a jogszabályok és az ellátási szabályzatok által előírt módon készül fel.

Jövedelmező az áramszolgáltatás

Egy év alatt 35 százalékkal 10,3 milliárd forintra nőtt tavaly a Mavir adózás előtti eredménye. A társaság ebből 8,8 milliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonos Magyar Villamos Művek felé. Az idén kilencmilliárd forint adózás előtti nyereséggel számolnak. Beruházásokra 2008-ban 25 milliárd forintot költ a társaság, elsősorban hálózat- és informatikai fejlesztésekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!