Hírek

2008.04.25. 15:31

Mély válság után az állattenyésztés

Minden idők legnehezebb időszakát élte át az elmúlt évben a magyar állattenyésztés. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter mondta ezt pénteken Hódmezővásárhelyen, a XV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján.

BAMA

Az agrártárca vezetője beszédében kitért arra is, hogy a hazai állattenyésztés nehéz helyzete visszavezethető az alapvető élelmiszerek iránt megnyilvánuló óriási igényre, a kedvezőtlen időjárási körülményekre, valamint arra, hogy ipari területen is elkezdődött a gabona felhasználása. A tárcavezető szerint ugyanakkor a kormányzat kedvező hitelkonstrukciót dolgozott ki, ingyenessé tette az állatorvosi beavatkozások jórészét, az állatjóléti támogatásokon keresztül pedig 6-7 milliárd forintot jutatott el a gazdákhoz – ám mindez csak a veszteségek csökkentésére volt elég. Gráf József hozzátette: az idén kedvezően alakuló időjárás nyomán várható nagyobb termés mérsékelheti az áremelkedést. A kormányzat ezen kívül az új termésből 300 ezer tonnát tartalékkészletként felvásárol, melyet szükség esetén fölhasznál – tette hozzá a szakminiszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!