Hírek

2008.06.02. 11:40

Fidesz: drasztikus gyógyszeráremelés várható

A gyógyszerárak drasztikus emelése várható, amivel a kormány hadat üzen a szegényeknek, a nyugdíjasoknak és a családoknak - mondta Pesti Imre, a Fidesz szakpolitikusa hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

BAMA

A napokban a sajtóban megjelent információk szerint júniustól újabb harminc gyógyszerért kell többet fizetni; többek között több népszerű vérnyomáscsökkentő, tápszerek, savcsökkentők és antibiotikumok ára emelkedik jelentős mértékben. Sajtóhírek szerint a drágulás oka a gyógyszer-gazdaságossági törvényben előírt folyamatos, negyedévente esedékes támogatáscsökkentés. Pesti Imre ennek kapcsán azt mondta: a gyógyszeráremelés a társadalom legelesettebb rétegeit érinti, hadüzenet a szegények és a nyugdíjasok számára. Szerinte az újabb emelés egyre mélyíti szociális válságot, és szociális katasztrófával fenyeget.

Kitért arra, hogy a vérnyomáscsökkentők árának emelkedése sok embert érint, hiszen Magyarországon majd minden ötödik ember szenved hipertóniában, a tápszerek árának növekedése pedig a gyermeket vállaló családokat érinti hátrányosan. A fideszes képviselő hangsúlyozta: az árak nem a gyógyszerártók miatt emelkednek, hanem azért, mert csökken a készítmények állami támogatása. Szerinte ez is azt mutatja, hogy a kormány kezéből kicsúszott az ország és a gazdaság irányítása, "a kisebbségi kabinet egyre mélyebbre csúszik a tehetetlenségben". A kisebbségi kormány már most megbukott a magyar társadalom  felé, minél tovább marad, annál mélyebb lesz a szociális válság Magyarországon - fogalmazott Pesti Imre.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a múlt héten arra a kérdésre, hogy nyáron drágul-e mintegy harminc gyógyszer ára, azt mondta: a gyógyszerek ára nem emelkedik, "mert a gyógyszer-gazdaságossági törvény arról szól, hogy egy folyamatos fixesítés keretében negyedévente a befogadott generikus készítmények hatására hogyan csökken a támogatás mértéke".
MTI

Ezek is érdekelhetik