Hírek

2008.06.07. 12:45

Fodor: a változást és az őszinteséget választom

Sodródás vagy változás, ultimátumok vagy párbeszéd, nagyotmondás vagy hiteles, őszinte politizálás között kell választani - mondta Fodor Gábor szombaton az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlésén Budaörsön.

mti

"Én a változást, a hiteles, őszinte politizálást választom" - jelentette ki a szabad demokrata elnökaspiráns. Fodor Gábor beszédében meggyőződésének adott hangot, hogy aki szerint az önállóság azon múlik, hogy koalícióban vagy ellenzékben vannak, az súlyosan téved. Szerinte az önállóság azon múlik, hogy kiszolgáltatott, zsarolható párt-e az SZDSZ vagy magabiztos, támogatottsággal rendelkező erős párt.
   
Programbeszédében Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy amit ő ajánl, az több mint önállóság: az erő, a nyitottság, a demokratikus értékek védelme. Hozzátette: olyan célokat, olyan stratégiát kell megfogalmazniuk, amely biztosítja az önállóságot, de egyúttal garancia arra is, hogy az SZDSZ eredményesen szerepel jövőre az európai parlamenti választásokon, önálló listán jut a parlamentbe és megerősödik az önkormányzatokban. 
   
Az elnökjelölt szerint a koalícióból való kilépés önmagában nem fordulat, csak a párt többéves politikájának folytatása "a választóinknak azt üzentük, hogy nem tudtunk megbirkózni a közös kormányzás feladatával. Megint tehetetlennek látnak bennünket. A fordulat az lesz, amikor cselekvőképesnek és hitelesnek tartanak minket". 
   
Fodor Gábor szerint igazuk van azoknak, akik az ellenzéket okolják a kialakult helyzetért, mert az az ellenzék, amely kifordítva a népszavazás intézményét megbénítja az ország érdekét szolgáló átalakításokat, az felelőtlen, demagóg és kormányképtelen. Hozzátette, hogy ez a Fidesz az ő politikai ellenfelük. Megjegyezte, azoknak is igazuk van, akik szerint nagy a szocialisták felelőssége abban, hogy ide jutottak, mert az MSZP letért a közös útról és a szocialisták jelenlegi politikája valószínűtlenné teszi az új együttműködést.
   
Az SZDSZ felelősségét boncolgatva úgy fogalmazott, nekik nem elég tudniuk a helyes utat, azt el is kell fogadtatniuk, mert az igazi felelős politizálás az, ami újra megteremti a választók bizalmát.
  
Fodor Gábor kitért arra is, hogy amit Kóka János ajánl az SZDSZ-nek és az országnak, az az ultimátumok politikája. Hozzátette, meggyőződése szerint ez bukáshoz vezet és kiviszi az SZDSZ-t a parlamentből. "Amit én ajánlok: gyakorlatias, megvalósítható program. Amit én ajánlok: világos stratégia, amely kimondja, ellenzéki párt vagyunk". Hozzátette, nem maradhattak a koalícióban, mert a szocialisták letértek a közös útról. Arra kell felkészülni: az SZDSZ ellenzékben fog politizálni a 2010-es választásokig, de nem fordulhat még egyszer elő, hogy készületlenül éri őket a politikai helyzet megváltozása. 
   
Fodor Gábor szerint éppen ezért fel kell készülniük az előrehozott választásra. Ezt az SZDSZ csak akkor támogathatja, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket. Ellenzéki pártként viszont elvárják, hogy a kormány hozza nyilvánosságra cselekvési programját.

Az elnökjelölt kitért rá, le kell zárni az ultimátumok és a kinyilatkoztatások korszakát, párbeszédet kell kezdeni. Véleménye szerint Magyarországot gúzsba köti a kisebbségi kormányzás tehetetlensége és foglyul ejtette a nagypártok élet-halál harca. Azt ajánlotta, az SZDSZ legyen a párbeszéd pártja. 
   
Saját megválasztása esetére azt ígérte, hogy elnökként világos stratégiát, szavak és tettek összhangját, valamint megvalósítható programot ajánl a liberálisoknak.
   
Fodor Gábor szerint a változás arról szól, hogy nyitott párttá tegyék az SZDSZ-t. Megígérte, hogy elnökként bevonja az ügyvivői testület munkájába a megyei elnököket és a fővárosi elnököket. Egyúttal azt szeretné, hogy visszatérjenek az SZDSZ-be azok, akik korábban elfordultak a párttól.

Ezek is érdekelhetik