Hírek

2008.06.23. 11:53

Nyári akciósorozatot indít az MDF

Az MDF aktivistái Vakációzó város 2008 címmel nyári akciósorozatot indítanak, amelynek keretében áttekintik a zöldszervezetek helyzetét, a kánikula okozta problémák kezelését, illetve az úgynevezett utcabútor- program végrehajtását - mondta Katona Kálmán országgyűlési és fővárosi képviselő, az MDF választmányi elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A politikus elmondta, hogy elsőként a villanyoszlopok és a fák kérdésével foglalkoznak. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban két helyen dőlt ki fa a fővárosban, de az MDF nem tud róla, hogy intézkedés követte volna ezeket az eseteket. Katona Kálmán azt javasolta, hogy Demszky Gábor főpolgármester hívja össze a főváros közterületein dolgozó szolgáltatótársaságok vezetőit, és beszélje meg velük azokat a gyorsan elvégzendő biztonságtechnikai intézkedéseket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy  a nyári turistaszezonban ne történhessenek hasonló balesetek. Az érintett társaságok között a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, a Budapesti Közlekedési Vállalatot (BKV), a Budapesti Elektromos Művek Nyrt.-t (Elmű) és a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt.-t (Főkert) említette.

A képviselő sajtótájékoztatója közben egy csavarhúzó segítségével mutatta be, hogy a fővárosi Széchenyi rakparton álló lámpatestek hogyan korrodálódtak. Az egyik, talapzatánál kilyukadt lámpaoszlopról megjegyezte: ha "valaki feláll ide a korlátra, és úgy fényképezkedik, könnyen magával ránthatja, de szerintem egy erősebb szél is kidöntheti". Kérdésre válaszolva elmondta, hogy beszélt a lámpaoszlopok üzemeltetőjével az ügyben. A politikus kitért arra is: néhány évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy Budapestnek is legyen főmérnöke, aki összefoghatná ezeknek a problémáknak a kezelését.

Újságírói kérdésre azt mondta, hogy az ügy több ezer oszlopról szólhat, és haladéktalan vizsgálatra van szükség, mert életveszélyesek. Katona Kálmán arra is kitért, hogy el kell indítani egy másik programot is, amelynek keretében a nyár folyamán az óvodák, az iskolák és a közterületek fáit vizsgálják meg. A képviselő hozzátette: nem igaz, hogy erre nincs lehetőség, mert "van egy hagyományos fakopáncs módszer, de ezt elektronikus műszerekkel is el lehet végezni".

Ezek is érdekelhetik