Hírek

2008.10.04. 07:07

Válság felé rohan a hazai építőipar

Súlyos válság felé rohan a magyar építőipar. Szakértők szerint a legegyértelműbb jele ennek, hogy mind több hazai vállalat jelent be csoportos létszámleépítést.

G. M.

A gondok sokrétűek: a 2006-ban útjára indított kiigazító csomag eredményeként nem csak az állami, de a lakossági építések is drasztikusan visszaestek, a nemzetközi pénzügyi válság hatásaként pedig most már a vállalati nagyberuházások megtorpanására is számítani kell. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az ingatlanfejlesztők is szinte teljesen leálltak; egyes becslések szerint húsz százalékkal csökkent egy év alatt az új fejlesztések értéke.

A jelentős keresletmérséklődés mellett számos egyéb gond is sújtja az ágazati szereplőket. Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének friss felmérése szerint a lánctartozás és az irreálisan alacsony árakon történő vállalkozás továbbra is torzítja a versenyt, a cégek többsége alulfinanszírozott, likviditási problémákkal küszködik. Nem véletlen, hogy az ágazat szereplői meglehetősen borúlátók.

A problémák az építőipar teljesítményén is meglátszanak. A statisztikai hivatal adatai szerint több mint tíz százalékkal csökkent az ágazat teljesítménye az elmúlt egy évben; a legnagyobb építőipari alágazatban, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésében a visszaesés csaknem 15 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!