Hírek

2008.11.06. 15:45

A magyar gyerekek ötöde nyomorban él

Magyarországon a szegénységi küszöb alatt él a 20 éven aluli eltartottak 19-20 százaléka - hangzott el az Eurochild, gyermekjólléttel foglalkozó nemzetközi szervezet éves konferenciáján, csütörtökön, Budapesten.

BAMA

A gyermekjóllét tágabb fogalom, mint a gyermekjólét, ugyanis míg a gyermekjólét az anyagi javakra korlátozódik, addig a gyermekjóllét kifejezés magában foglalja a gyerekek egészségi állapotát, családi környezetének minőségét is - mondta Herczog Mária, a konferenciát rendező másik szervezet, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke.

Catriona Williams, az Eurochild elnöke elmondta: a konferencia célja annak bemutatása, hogy miképp képes az unió eszközrendszerével kiegészíteni a kormányzati intézkedések hatékonyságát azért, hogy hosszú távú gyermekvédelmi stratégiák szülessenek, csökkenjen a gyermekszegénység, illetve egyes gyerekek - fogyatékosok, hátrányos helyzetűek, más etnikumúak - társadalmi kirekesztettsége.

Marie-Anne Paraskevas, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociálisügyi és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának munkatársa elmondta, hogy az unióban a gyerekek 19 százalékát fenyegeti szegénység, azonban egyes területeken ez az arány eléri a 30 százalékot, munkanélküli családokban pedig a 60 százalékot. A unió célja az, hogy 2010-re felszámolja a gyermekszegénységet. A mostani konferencia azt vizsgálja, hogy a tagállamok milyen vállalásokat tettek ennek érdekében és az egyes államok mennyire tájékozottak a gyermekjogi kérdésekben.

A konferencia megnyitóján Kiss Péter kancelláriaminiszter összefoglalta a magyar gyermekjóléti stratégiát. 2007 nyarán az országgyűlés konszenzussal fogadott el egy 25 évre szóló programot, amely hároméves akciócsomagokból áll. A program három fő célja, hogy megállítsa a generációkon át öröklődő szegénységet, csökkentse a többgyerekes háztartások szegénységét és különböző eszközökkel erősítse a gyermekjólétet.

Ennek keretében, a 2010-ig tartó csomagban, az öröklődő szegénység megelőzése érdekében kiemelten foglalkoznak a korai fejlesztéssel és az oktatás megújításával, a háztartásokat a szülők foglalkoztatottságának növelésével, illetve családi támogatásokkal kívánják segíteni, illetve emelni szeretnék a gyermekeknek nyújtott szolgáltatások minőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!