Hírek

2008.11.06. 14:21

Csak az üzletszerű másolást büntetnék

A magáncélú letöltésnél, másolásnál a jelenlegi szabályozás maradjon hatályban a szerzői jogi törvényben – ezt javasolja Varga László és Hajdu Attila, az MSZP két országgyűlési képviselője.

mti

A parlament által tárgyalt szerzői jogi törvénymódosítás mostani szövege szerint büntethető lenne az internetről való magáncélú letöltés is, ha bizonyítható, hogy a letöltő nem az általában elvárható gondosság szerint járt el a letöltött tartalom jogszerűségének megállapításakor. Varga László és Hajdu Attila módosító indítványt nyújtott be ennek a rendelkezésnek az elhagyása érdekében. Varga kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy ellentétes a szerzői jog logikájával az általában elvárható gondosság fogalma. S elegendőnek tartják az üzletszerű másolás büntethetőségét.

A két politikus módosító indítványa szerint az eredeti javaslat túlságosan tág keretet adna a bírói jogértelmezésnek. Az információs társadalomban kétséges, hogy a felhasználónak vajon milyen esetekben kellene tudnia, hogy jogellenes forrásból kíván másolni. A szocialista frakció hétfőn dönt a módosító indítvány támogatásáról, amire a kormány is nyitott.

Hajdu Attila beszámolt arról is, hogy kezdeményezi: az üres hordózók – cédék, dévédék és mágneskártyák – után fizetett jogdíj felső határa hat százalék legyen. Idáig a törvény ilyen felső korlátot nem állapított meg, ami azt eredményezte, hogy az egyes jogdíjtételek számos esetben már a gyártói kibocsátási ár 100 százalékát is meghaladták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!