Hírek

2008.11.26. 17:09

Irány a benzinkút!

Szerdán ismét csökkent az üzemanyagok ára: a benziné nyolc, a gázolajé hat forinttal literenként. Örülhetnek az autósok, a szakértők szerint ugyanis tartósan alacsonyan maradhat az árszint.

Németh Márk

Ha szerda, akkor benzinárcsökkenés. Lassan szerencsére szokássá válik, hogy a hét középső napján arra az örömhírre kelnek az autósok, hogy újból kevesebbet kell fizetni az üzemanyagért. Tegnap sem volt ez másként, a Mol bruttó nyolc forinttal csökkentette a 95-ös benzin, és hat forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A csökkentéssel a benzin átlagára 246 forint körülre, a gázolajé 275 forintra esett. A kutaknál azonban 10-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak az autósok.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Szerdán ismét csökkent az üzemanyagok ára: a benziné nyolc, a gázolajé hat forinttal literenként.
[/caption]

Nagyon hosszú utat tett meg nyár óta az üzemanyagok ára. Június közepén még csúcsról csúcsra járt a benzin és a gázolaj ára, 18-án, azon a napon, amikor elérték eddigi legmagasabb szintjüket, a benzin literjéért 317, a gázolaj literjéért pedig 335 forintot kellett fizetni.

„A néhány hónap alatt bekövetkezett több mint hetvenforintos áresés annak köszönhető, hogy az üzemenyagok árát meghatározó kőolaj is sokkal olcsóbbá vált július óta” – mondta lapunknak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára július 11-én volt a legmagasabb, akkor meghaladta a 147 dollárt, mostanra azonban harmadára, ötven dollárra csökkent.

A benzin fogyasztói ára ugyanakkor nem csökkent ilyen drasztikusan, ami több tényezőnek is köszönhető. „Egyrészt jelentősen erősödött a dollár – míg júniusban egy dollár átlagosan 150 forint volt, novemberben már 200 – ami tompította az árcsökkenést. Másrészt a benzinnek nagyon magas a fix adótartama, ami akkor sem változik, ha maga az üzemanyag nettó ára olcsóbbá válik” – tette hozzá a szakértő.

És mi várható a közeljövőben? A szakértő meglátása szerint a mostani ötvendolláros olajárszint jelentősen már nem csökkenhet a közeljövőben, mivel a világ kőolajtermelésének harmadát adó Oroszországban a kitermelési költsége harminc dollár körül van egy hordó olajnak. Emellett az olajnagyhatalmakat tömörítő OPEC is várhatóan a kitermelés csökkentéséről dönt a jövő héten, hogy a kínálat visszafogásával fékezze a további árcsökkenést. Jó hír viszont az autósok számára, hogy a szakértők áremelkedésre sem számítanak, inkább stagnálást vagy további minimális csökkenést valószínűsítenek, így az előrejelzések szerint még jó sokáig örülhetnek az alacsony üzemanyagáraknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!