Hírek

2008.11.20. 11:56

Jöhet a nulla százalékos alapkamat

Nulla százalékosra mérsékelheti az alapkamatot a Fed a következő két hónapban - mondja a JP Morgan.

VG

A JP Morgan szerint az amerikai jegybank szerepét is betöltő Federal Reserve (Fed) decemberi és januári kamatdöntő ülésén is fél-fél százalékpontnyit vághat a jelenleg 1 százalékos irányadó rátából, így január végére nulla százalékosra eshet az Egyesült Államokban a kamatszint. A drasztikus kamatcsökkentésre a defláció megakadályozása miatt van szükség, emiatt várhatóan egészen 2009 végéig nulla százalékos marad az amerikai alapkamat.

Nem kizárt, hogy más központi bankok is nulla százalékos kamatszintet állítanak be a közeljövőben, hogy kiküszöböljék a recesszió és a defláció kedvezőtlen hatásait. Japánban a múlt hónapban csökkent 0,3 százalékosra az alapkamat, az Európai Központi Bank is kétszer vágott kamatot az elmúlt másfél hónapban, és a jelenleg 3,25 százalékos irányadó ráta további csökkentésére lehet számítani. Szintén gyorsan ereszkedik a brit kamatszint, legutóbbi kamatdöntésén a Bank of England 1,5 százalékponttal 3 százalékosra vette vissza az alapkamatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!