Hírek

2008.11.10. 19:08

Jövőre Robin Hood fedezi a távfűtés kompenzációját

Az Országgyűlés hétfőn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényt, az úgynevezett Robin Hood-adót.

BAMA

Ennek alapján jövőre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és kereskedő cégeknek. Az új adótól 30 milliárdnyi bevételt remél a kormány. A bevételből a távhő–támogatási rendszert fizetik. A kormány októbertől vezette be az új támogatási rendszert, amely a novemberi számlákban jelenik meg először. Ezt idén még finanszírozza a költségvetés, jövőre azonban már a Robin Hood-adóból befolyt bevételből fedeznék.

Az új támogatási rendszerben minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ezek októbertől havonta 1150 forintos kompenzációt kapnak, de csak a fűtési szezon hat hónapjára. E csoporton kívül négy kategóriát határoz meg a kormányrendelet. Az ide tartozók nem előre meghatározott, hanem fogyasztás alapú támogatásban részesülnek majd. A legszegényebbek – ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a 57 ezer forintot – gigajoule-onként 2184 forintot kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!