Hírek

2008.11.24. 12:37

Mégsem lesz januárban gázáremelés?

A kormánynak „erős kétségei vannak”, hogy szükség van-e a január elsejei gázáremelésre. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezetője ezért várhatóan elutasítja majd a Magyar Energia Hivatal erre vonatkozó javaslatát.

BAMA

A szabályok szerint a Magyar Energia Hivatal negyedévente tesz javaslatot a tarifakorrekcióra az energiaügyi tárca vezetőjének. Az MTI úgy tudja: a miniszter nem tartja majd indokoltnak az emelést, ezért elutasítja a javaslatot. A múlt héten Budapesten tárgyaltak az E.ON Ruhrgas vezetői. A tárgyalások után a kormányszóvivő nem árult el részleteket, de az MTI információi szerint a társaság követeléséről nem született megegyezés. A kormány elismeri, hogy jogos az E.ON felvetése a fogyasztók tartozásáról, ami a korrekciós IK-tényező eltörléséből származik, de annak mértékét vitatja.

Szeptemberben a földgázárakkal kapcsolatos miniszteri rendelet módosításával eltörölték azt a korrekciós, IK-tényezőt, amely kisimította a negyedévek közötti importár- és deviza-árfolyam-ingadozásokat. A földgáz ára ugyanis nem az adott negyedévi olajárhoz igazodik, hanem később kerül be az árba. Ezt a veszteséget halmozó IK-tényezőt a közüzemi nagykereskedő, jelenleg az E.ON Trade Zrt. kamatmentes hitelként finanszírozza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!