Hírek

2008.11.11. 15:24

Sólyom az összefogást szorgalmazta Lengyelországban

„Ma különösképpen a jövő felé kell fordulnunk, hiszen most olyanok a külső körülmények, hogy a barátságon alapuló együttműködés elmulasztása közös múltunk megcsúfolása és közös jövőnk eltékozolása lenne” - mondta Sólyom László magyar államfő kedden a lengyelországi Jaroslawban, ahol felavatta a lengyel-magyar barátság emlékművét.

BAMA

A magyar köztársasági elnök a lengyelországi függetlenség napjára látogatott Jaroslawba. Lengyelország legnagyobb nemzeti ünnepét idén különösen ünnepélyes körülmények között ülik meg, hiszen 90 éve van annak, hogy az ország az I. világháború végeztével, 123 évi felosztottság után visszaszerezte függetlenségét. Sólyom László beszédében emlékeztetett a közös múlt fontos eseményeire, arra, hogy Jaroslaw adott otthont 1711-ben a háromezer fős Rákóczi-emigrációnak, és ebben a városban nyugszik Leon Czechowski honvéd őrnagy, az 1848-49-es magyar szabadságharc hőse.

Hangsúlyozta, hogy a közös EU- és NATO-tagság, a stratégiai partnerség a két ország számára csak akkor használható ki, ha fejlesztik az észak-déli infrastruktúrát (utak, vasutak, vezetékek), amit - mint mondta - elnöksége kezdete óta sürget, szorgalmaz és támogat.

Mindezeken kívül a Sólyom László szorgalmazta a stratégiai együttgondolkodást, tervezést és fellépést is. „Hiszen együttműködve a balti államokkal, Csehországgal, a magyar nemzettel megbékült Szlovákiával, továbbá Szlovéniával és a hamarosan szintén EU-tag Horvátországgal Lengyelország és Magyarország egy olyan térség része lehetne, amely geostratégiai helyzete, együttes termelése és piaca, hatalmas ökológiai potenciálja révén minden tekintetben számításba veendő erőt képviselne az európai politikában és gazdaságban, s együttes fellépése mindegyik országnak hasznára válna.” – fűzte hozzá. Az emlékmű felavatása után Sólyom László továbbindult Varsóba, a függetlenség napi központi ünnepségekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!