Hírek

2008.11.24. 18:30

Tiltakozom, mert nem egyenlően örököltünk!

Olvasónk édesapja a végrendeletében vagyonának nagyobbb részét másik gyermekére hagyta. Az úr méltánytalannak tartja a dolgot. Mit tehet a döntés ellen?

Rados Virág

A végrendeletet két jogcímen támadható meg – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az első lehetőség alapja a vonatkozó törvény passzusa. Mégpedig az, hogy ha van végrendelet, olvasónknak akkor is meg kell kapnia a köteles részt. Ha tehát a hagyaték mondjuk tízmillió forint, akkor annak fele, azaz ötmillió jár neki.

Amennyiben a végrendeletben szereplő, neki szánt rész ezt az értéket nem éri el, bíróságon megtámadhatja a testamentumot. A különbözet erejéig. (Ha például kétmilliót kapott, még hármat megítélnek neki.)
Ha viszont a végrendeletben neki juttatott javak értéke eléri a felet (példánkban az ötmilliót), bele kell törődni a dologba.

Megtámadható a dokumentum akkor is, ha formai, alaki hibák vannak benne, vagy ha nem hatályos. Nem hiba, ha kézzel írott végrendeleten nem szerepel két tanú. Ekkor elegendő a végrendelkező aláírása. Igaz, a szabályok ez esetben is szigorúak. Géppel vagy más keze által írott végrendeletnél viszont szükség van két tanúra. Előttük az örökhagyó elismeri, hogy a dokumentumban foglaltak megegyeznek akaratával. A tanúk igazolják azt is: a végrendelkező előttük írta alá a papírokat – tette hozzá a jogász.

Hatálytalan a végrendelet, ha van újabb testamentum, vagy ha kényszer, fenyegetés, tisztességtelen befolyásolás hatására készült. A végrendelet már akkor is támadható lehet, ha egy látszólag lényegtelen adat el van írva benne (például rossz helyrajzi szám áll a hagyatékot képező ingatlan mellett). A szabályok miatt fontos, hogy a testamentum elkészíttetésére ne sajnáljuk a pénzt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!