Hírek

2009.03.31. 11:41

Laptop helyett két téglát adott el - Őrizetben a netes csaló

Hétfőn koradélután Nyíregyháza belvárosában, több személy bántalmazott egy postáról kilépő fiatalembert, aki egy közeli bankba menekült. Innen hívta a rendőrséget, közben a biztonsági őr egy pisztolyt vett észre a zsebében.

police.hu

A kiérkező rendőrök egy pillangókést is találtak a fiatalembernél. A pisztolyról kiderült, hogy játék, melyben állítólag a rugót akarta kicseréltetni. Elfogták a három bántalmazót, egyikük kocsijából egy teleszkópos fémrúd került elő. A közbiztonságra különösen veszélyes „vipera”, valamint a pillangókés birtoklói ellen szabálysértési eljárás indult. A bántalmazás körülményeinek vizsgálata ezután oda vezetett, hogy a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a megvert fiatalembert vette őrizetbe.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 20 éves helybeli lakos egy internetes árverési oldalon elsősorban elektronikai cikkeket kínált eladásra. A vásárlók átutalással vagy utánvéttel fizettek, de a kívánt eszközöket nem kapták kézhez. A legutóbb megkárosított dunaharaszti férfi egy laptopot vett volna. A csomag átvételekor a postán 191.000 forintot fizetett, de kibontva két téglát talált a táskában. Nyomozni kezdett a feladó után, majd március 30-án két ismerősével Nyíregyházára utazott, mert feltételezte, hogy a csaló, akinek arcképét szintén megtalálta az interneten, ekkor fogja felvenni a pénzt. A nagyposta előtt meg is látta a keresett személyt, majd a megalapozott gyanú szerint társaival bántalmazta, és elvették tőle a 191.000 forintot.

A három férfi ellen önbíráskodás miatt indult büntetőeljárás, ők szabadlábon védekezhetnek. A könnyű sérüléseket szenvedett fiatalembert csalás miatt őrizetbe vették, a rendelkezésre álló adatok szerint ugyanis legalább tucatnyi embert károsított meg hasonló módszerrel szerte az országban. Több ügyben már korábban kihallgatták gyanúsítottként, ám ez sem tartotta vissza a további bűncselekményektől. Az internetes árverési oldalról egyszer már kitiltották, ezért ott álnéven regisztrált. A hirdetéseket egy internet kávézóból adta fel, módszere az volt, hogy kelendő informatikai cikkeket kínált áron alul, így hamar talált vevőket. Elmondása szerint a bűncselekmények során legalább félmillió forintot csalt ki a sértettektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!