Hírek

2009.06.08. 16:01

Felére esett a szlovák autóipar teljesítménye

Áprilisban a vártnál jobban, 24,8 százalékkal esett a szlovák ipar teljesítménye, az autóipar visszaesése pedig meghaladta az 50 százalékot - adta közre a pozsonyi statisztikai hivatal hétfőn, emlékeztetve, hogy a márciusi termeléscsökkenés 17,8 százalékos volt a 2007 márciusához képest, és elemzők ezek után áprilisra csupán 22 százalékos visszaesést vártak.

VG Online - Demeter Kálmán

Az ipar esetében semmi jó nem várható - jelentette ki Juraj Valachy, a Tatra Banka iparelemzője. Az adatok azt mutatják, különösen az autóipart rázta meg a válság, így áprilisban 51,6 százalékkal kevesebb jármű készült, mint egy évvel korábban. Pedig már a márciusi 31 százalékos termelésesés is komor figyelmeztetést jelentett az ágazat számára.

Nem is meglepő az adatok negyedik havi zuhanása, hiszen a Volkswagen konszern pozsonyi gyára - ahol nagyobb VW és Audi autók készülnek -, két hétig állt áprilisban is. A 8500 fős üzem februárban már szintén két hétre szüneteltette a termelést. A JATO Dynamics adatai szerint ugyanis az első negyedévben 60 százalékkal kevesebb VW Touareg, Audi Q7 valamint Porsche Cayennne kelt el Európában, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Ide klikkelve, megtudhatja, miként reagáltak a válságra a zsolnai Kia, illetve a nagyszombati PSA/Peugeot Citroen gyárában 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!