Hírek

2009.08.19. 13:23

Elemzők: Nagyobbnak érezzük a bérünk csökkenését!

Nagyjából a piaci várakozásoknak megfelelően alakultak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által szerdán publikált reálbér- és foglalkoztatottsági adatok

MTI Eco

A szakértők akik szerint ősszel további létszámleépítések és a reálbércsökkenés ütemének fokozódása várható. A KSH szerdai közése szerint a reálkeresetek - 3,3 százalékos infláció mellett - 2009. január-júniusban 2,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az alkalmazásban állók létszáma a vizsgált időszakban átlagosan 2 millió 667 ezer volt.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője szerint megfigyelhető, hogy a magánszféra nominálbérei a korábbi 8 százalék körüli éves növekedési ütemről 5,5 százalék körüli szintre mérséklődtek az elmúlt hónapokban. Az év második felében várhatóan megugró infláció hatására (az MKB-nél éves átlagban 4,6 százalékra számítanak) a reálbérek minden bizonnyal tovább csökkennek, az esés mértéke Kondrát Zsolt szerint 2009 átlagában 3,5-4 százalék körül alakul majd.

A bércsökkenés mértékét tovább árnyalja az a statisztikai összetétel-hatás, amelyre a KSH is felhívja a figyelmet: az elbocsátások inkább az alacsony jövedelműeket érintik, ami önmagában is növeli a munkában maradtak megfigyelt átlagbérét. Eszerint az egyes munkavállalók által érzékelt bércsökkenés nagyobb az átlagosan kimutatott számnál.

Az MKB vezető elemzője további leépítési hullámra számít ősszel, annak ellenére, hogy az öt főnél nagyobb cégeknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak létszáma már most is 150 ezer fővel alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

Az MKB-nál jelenleg 8,6 százalékos fogyasztás-visszaeséssel számolnak az idén, ám Kondrát Zsolt elmondta, könnyen lehet, hogy a becslésen rontani kell majd, ha az őszi munkapiaci folyamatok kedvezőtlenül alakulnak.

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője úgy vélte: a bérdinamika összességében a várakozásoknak megfelelően alakul, a recesszióhoz való erős alkalmazkodás nemcsak a foglalkoztatottságban, hanem a bérszínvonalon is megmutatkozik. Az elemző szerint a kedvezőtlen munkapiaci helyzetnek, amelyet a hitelszűke is tetéz, komoly visszafogó ereje lesz a lakossági fogyasztást illetően.

Németh Dávid úgy vélte, hogy ősszel újabb jelentős leépítési hullám következhet, amely akár 50 ezer embert is érinthet. Az elemző szerint a reálbércsökkenés üteme is tovább nő majd a következő hónapokban, bár ezt egy kissé ellensúlyozza a szja-sáveltolás nettó bérekre gyakorolt pozitív hatása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!