Hírek

2009.11.23. 17:43

Kétmilliárdot vonnak el az MTV-től a prémiumbotrányok miatt

A fejezeteken belüli átcsoportosításokról szóló módosító javaslatok szavazásával kialakul a 2010-es költségvetés végleges formája. Az utolsó módosításokról hétfőn este döntenek a képviselők, a büdzsé egyetlen gombnyomással történő zárószavazása november 30-án lesz az Országgyűlésben.

Ambrus Vilmos

Már csak két szavazás hiányzik a jövő évi költségvetés elfogadásához, igaz közülük az egyik meglehetősen hosszú lesz. A képviselők ugyanis hétfőn este szavaznak az úgynevezett második körös módosító javaslatokról, vagyis a fejezeteken belüli átcsoportosításokról, ezekből pedig van bőven. Ha megvannak, jövő hétfőre csak a zárószavazás marad.

A kormány és az MSZP által támogatott módosító javaslatok - melyeket várhatón az SZDSZ is megszavaz - összesen mintegy tízmilliárd forintot mozgatnak meg. Egy részük az önkormányzatokra, az oktatási és kulturális támogatásokra, más részük az esélyegyenlőségre, a szociális ellátásra és a sportra vonatkozik, de vannak egyéb módosító indítványok is.

Ezek közül a legnagyobb összeg az M44-es Kecskemét-Békéscsaba autópálya előkészítésének 3 milliárdos támogatása. Feltehetőleg támogatást kap az MSZP-s Jánosi György azon indítványa, amely a Magyar Televíziótól (MTV)csoportosítana át 2,3 milliárdot a Duna Televízióhoz. Jánosi az MTV-t érintő , összesen 9,4 milliárdos elvonást a Világgazdaság Online-nak azzal indokolta, a köztévé nézettsége csökken, egyik csatornája jóformán csak ismétel, a televízió vezetői pedig horribilis fizetést és jutalmat kapnak, holott eredményeket nem produkálnak.

Az önkormányzati támogatások legjelentősebbje a többcélú kistérségi társulások 902 milliós pluszpénze, amit a normatíva visszaállítása tesz indokolttá. Az esélyegyenlőséget segítő közoktatási feladatok támogatása 600 millióval bővül, az érettségi lebonyolítására 300 millió forintot kapnak az önkormányzatok.

Több program és alap pénze nőhet az oktatási és kulturális támogatások elfogadásával: 600 milliót kap az Útravaló ösztöndíj program, 500 millió forintot a teljesítménymotivációs pályázati alap, a közoktatási mérési és értékelési feladatokra 300 millió jut. A Pécs Európa Kulturális Fővárosa program 50 milliós támogatást kap a módosító indítványok elfogadásával.

Az esélyegyenlőséget szolgáló célok között a Rádió C, a Rajkó Zenekar, a 100 Tagú Cigányzenekar és az első roma tájház támogatása valósulhat meg, összesen 135 millió forinttal. A szociális területet érintő módosítások közül ki kell emelni a szegények bankja 135 milliós támogatását, valamint a gyermekjóléti és -védelmi szolgáltatások 100 milliós pluszpénzét. Végül a sportcélú támogatások között található az iskola, a diák- és a versenysport összesen 400 milliós növelése.

Vannak olyan módosító indítványok is, amelyek nem  járnak pénzmozgással. Ilyen a költségvetés belső tételeinek egyenlege, valamint az elsődleges egyenleg és az állami kötelezettségvállalás mértéke. A szavazás során dől el a tűzoltóság finanszírozása, ami a kormánnyal kötött megállapodás értelmében jövőre is az idei szinten marad.

A módosító javaslatokról és magáról a büdzséről is egyszerű többséggel határoz az Országgyűlés. A 386 fős parlamentben az MSZP-nek 189 képviselője van, de betegsége miatt Horn Gyula már hosszú ideje nem vesz részt a Ház munkájában. Az SZDSZ frakciója 19 főből áll, itt viszont négy olyan képviselő van, aki időnként ellentétesen szokott szavazni a frakcióval. Ám ebben az esetben is összejöhet a többség a költségvetés megszavazásához. Arról nem is beszélve, hogy Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője jelezte, a liberális frakció támogatni fogja a büdzsét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!