Hírek

2010.01.22. 14:23

Emelkedik a MÁV és Volán jegyek ára - Részletek

A tarifarendszer felülvizsgálata a helyközi közösségi közlekedés átalakításának meghatározó eleme. A valós utazási igények felmérése érdekében a díjmentesen közlekedők a jövőben regisztrációs jeggyel utazhatnak.

Világgazdaság Online

A főként a MÁV-START, a GYSEV és a Volán társaságok által kiadott bérletek árai átlagosan 10, a jegyárak pedig átlagosan 15 százalékkal emelkednek 2010. február elsejétől. A különbségtétellel a helyközi közösségi közlekedést rendszeresen, főként a munkahelyekre és oktatási intézményekbe járásra (úgy nevezett hivatásforgalomban) használó utasok terhei kisebb mértékben nőnek a vasúton vagy autóbuszon csak alkalomszerűen, más céllal utazókénál.

A vasúti és autóbusszal végzett helyközi személyszállításban 2007 májusától működik egységes díjövezeti-, tarifa- és kedvezményrendszer. Az azóta eltelt bő két és fél évben – az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti tavalyelőtt tavaszi és az áfa-emelkedés miatti tavaly nyári technikai korrekciót kivéve – nem változtak a tarifák. Csak az inflációs hatások kiegyenlítése 16 százalék feletti emelést indokolna - olvasható a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) közleményében.

A tarifarendelet módosítása ad felhatalmazást a regisztrációs jegyek bevezetésére is. A díjmentes utazásra jogosultak (6 év alattiak, 65 év felettiek, vasutasok és a Volánok dolgozói) térítésmentes jeggyel utazhatnak a jövőben. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, valamint az indulási állomás és célállomás megnevezését tartalmazza. A tervek szerint a technikai feltételek megteremtésének időigényétől függően legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust.

A regisztrációs jegy gyakorlati haszna a helyközi közösségi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igények egyértelmű felmérése, és ennek köszönhetően a jobb tervezhetőség. A lépés segíthet a menetrendek előkészítésében, például adatokkal szolgál majd a jellemző utazási távolságokról, a csúcsidőszakokról. A regisztrációs jegy alkalmazása alapozza meg a kedvezményrendszer átalakításának további lépéseit.

Ezek is érdekelhetik