Hírek

2010.06.17. 12:36

Kína: Ne mutogassanak ránk, mert baj lesz!

A G20-ak saját érdekei ellen szólna, ha a június 26-27-én tartandó nemzetközi fórumon Kínára mutogatnának, ahelyett, hogy az egyeztetésre összpontosítanának - hangoztatta a kínai kormány egyik magasrangú tisztségviselője.

Reuters - Világgazdaság Online

A névtelenséget kérő tisztségviselő szerint Peking elszánt a belföldi fogyasztás ösztökélésére. Irreális lenne azonban rövid távon drákói változásokra számítani. A Reuters szerint a pénzpiacok nagy figyelemmel várják a G-20-ak konferenciáját, amelyen Hu Jintao kínai elnök is részt vesz.

A piac azt szeretné tudni, hogy a kínai delegáció tesz-e valamilyen célzást a jüan árfolyamának változtatatására. Az Egyesült Államok hónap óta nagy nyomást gyakorol Pekingre azért, hogy az ázsiai ország hagyja értékének megfelelő szintre erősödni valutáját. Az amerikai kormány arra hivatkozik, hogy Kína irreálisan gyenge árfolyamot tart, hogy ezzel mesterségesen növelje saját exportőrjeinek versenyképességét a külpiacokon, így az Egyesült Államokban is.

"Ha megengedjük a G20-nak, hogy ránk mutogassanak, azzal zavaró és félrevezető jeleket küldünk a piacnak, ez pedig súlyos következményekkel jár a globális gazdaságra nézve. Ez a folyamat önkárosító, ezért nem hiszem, hogy ez lenne a G20-ak célja" – idézi a kínai kormányhivatalnok nyilatkozatát a Reuters.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!