Hírek

2010.08.31. 11:13

Kiütötték a forintot - Bedőlhetnek a lakáshitelek?

A forint történelmi mélypontra süllyedt a svájci frankkal szemben, ahogy az euró is. A forintot elsősorban a nemzetközi hangulatváltozás, a kockázatkerülő magatartás gyengíti. Svájc kirobbannó formában van, míg az euróövezet gyengélkedik.

Világgazdaság Online

A forint történelmi mélypontra gyengült a svájci frankkal szemben, hajnalban a 220-as szint volt jellemző, majd reggel a 222-es szintet is gond nélkül ütötte át az alpesi deviza.

A frank az euróval szemben is folyamatosan erősödik, történelmi csúcsokat dönt meg. Miután elesett az 1,3-as szint, a frank tovább erősödött egészen 1,292-ig, mely hozzájárult a forint gyengüléséhez.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„A svájci gazdaság kirobbanó formában van, a fundamentumok jók” – mondta Suppan Gergely. „Az eurózóna viszont gyengélkedik, csak Németország húzza” – tette hozzá a Takarékbank elemzője.

"A tőzsdéken ma reggel ismét az aggodalom az úr, de ez nem ütné meg az ingerküszöböt. Ami sajnos megütheti, az a forint hirtelen gyengülése, ötvözve a svájci frank hirtelen erősödésével. Előbbi az, ahonnan riadalom esetén menekül, utóbbi (a dollár és a jen mellett), ahova menekül a globális tőke" - írta a Concorde a Facebookon.

"Mindennek hatása, hogy ...a svájci frank/forint kereszt soha nem látott magassában, 220 fölött jár, ami ráadásul félő, hogy egy önmagát gerjesztő folyamattá eszkalál (gyengülő forint, egyre nagyobb bajban levő magyar devizahitelesek, egyre nagyobb bajban levő magyar bankok és gazdaság, tovább gyengülő forint...)" - fejtette ki a Concorde.

A forint igen sérülékeny devizának számít. „A befektetők kockázatkerülő magatartása fő oka a gyengülésnek” – közölte lapunkkal Forián Szabó Gergely. A frank egy menekülődeviza, így az aggodalmak felerősödésével és a rossz hírek hatására a befektetők frankba menekülnek.

"Nagy a bizonytalanság, a svájci frank egy menekülő deviza. Ez jelenleg a borús nemzetközi hangulatban a hitelekre nézve is kedvezőtlen."
Az elemző úgy látja, hogy a 220-as szint feletti árfolyam egy fokozottan veszélyes zóna a lakosság hiteltörlesztési képességének szempontjából. „Eddig még nem tesztelt sávban vagyunk”.

Suppan a forint esését magyarázta. „A Dow szakad, a tőzsdék mínuszban tartózkodnak, a W-alakú válsággal kapcsolatos félelmek felerősödnek”, ennek hatására menekül a piac a biztos pozíciókba.

„Ma borús hangulat uralkodik a nemzetközi piacokon is, globális hangulatváltozás történt” – mondta Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Ilyen környezetben az euróhoz viszonyítva gyengülünk, ezt a frankkal szemben is érzékeljük.

Az SNB feladta a frank erősödésének megakadályozására tett kísérletet, persze elméletben van mozgástér, de ennek költsége is van. A Magyar Nemzeti Banknak pedig nincs ráhatása a globális hangulatváltozásra, folyamatokra.

„Néhány százalék esést rá lehet fogni a befektetők elbizonytalanodására, az IMF védőháló hiányára. A védőháló kikerülése egy kockázati tényező” – mondta az elemző. A forint jelentősebben gyengült az euróhoz képest, mint a lengyel zloty, 4-5 százalék különbséget lehet látni az euróval szemben május óta, fejtette ki Forián Szabó Gergely.

"A frankban való eladósodottság napjainkra jelentős országkockázati tényezővé vált", vélik külföldi elemzők a jelentős kitettség miatt.

A forint a dollárral szemben is veszített, 226 forintnál is többe kerül a zöldhasú a bankközi devizapiacon. Tegnap még 223-as árfolyam körül mozgott a dollár.

Az euróval szemben a forint 285,5-ös szintre erősödött az előző 286-os zárásról, majd 287,5-ig gyengült a forint a közös európai fizetőeszközzel szemben.

Elemzéseket itt olvashat:

Drágaságra van ítélve a svájci frank

A forint zuhanását nem állítja meg semmi?

Frank: Még kétszázhúsz alatt - ijesztő adóssága van a frankhiteleseknek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!