Hírek

2010.11.30. 07:43

Brüsszel szerint csak porhintés a februárra várt magyar reform

Növekvő költségvetési hiányt jósol Magyarország számára az Európai Bizottság

Beöthy Ákos

Új szakaszába lépett az EU gazdasági fellendülése: az export után a növekedést egyre inkább a belső kereslet hajtja – állapítja meg legfrissebb előrejelzésében az Európai Bizottság. Ez ugyan jó hír, ám a belső kereslet erősödésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt azt is jelenti, hogy jövőre átmeneti lassulás jöhet az idei év vártnál jobb teljesítménye után. Az idén a globális kereslet élénkülése nyomán főleg a második negyedév gyorsulása volt kiemelkedő az unióban és az eurózónában egyaránt. Azóta azonban nemcsak a világgazdasági felfutás lendülete hagyott alább, de a gazdaságélénkítő intézkedések és a készletkiigazítások átmeneti hatása is elhalványult, ráadásul egyre érezhetőbb visszahúzó erőként jelentkeznek a költségvetési megszorítások. Így aztán a 2010-re várt 1,8 százalékos uniós GDP-növekedés jövőre 1,7 százalékra mérséklődhet, 2012-re már 2 százalékos bővüléssel számol Brüsszel.

A legnagyobb gazdaságok közül Németország az idén az eurózóna átlagát több mint kétszeresen meghaladó, 3,7 százalékos ütemben bővülhet, miközben Spanyolország még a recesszióból sem kecmereg ki. Az eurózónán kívül a lengyel gazdaság teljesítménye a németét közelítheti, a brit csak az EU-átlagot érheti el. A kisebb országok közül a szlovák és a svéd felfutás a leglátványosabb (4,1, illetve 4,8 százalékos idei növekedéssel), ám Görög-, Lett-, Írország, Románia és Bulgária gazdasága várhatóan zsugorodik. Jövőre alighanem már csak Görögország és Portugália lesz recesszióban; utóbbi esetében ez visszacsúszást jelent az idei évre várt bővülést követően.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!