Hírek

2010.11.04. 08:21

Csökkent a Magyar Telekom nyeresége

A konszolidált bevételek 5,8 százalékos csökkenése mellett éves összehasonlításban 15,6 százalékkal 56,9 milliárd forintra esett a Magyar Telekom nettó profitja 2010 első kilenc hónapjában - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett gyorsjelentésben.

Világgazdaság Online

A bevételek 5,8%-kal 452,6 milliárd forintra mérséklődtek 2010 első kilenc hónapjában 2009 azonos időszakához képest. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy a hangalapú vezetékes és mobil bevételek mindhárom országban csökkentek, valamint mérséklődtek a magyarországi adat bevételek is.

Ezen csökkenéseket részben ellensúlyozta a magyarországi TV, mobil internet valamint rendszerintegrációs és információtechnológiai
szolgáltatásokból származó bevételek növekedése. A forint erősödése miatt azonban a nemzetközi leányvállalatok bevételei forintban számolva kisebb mértékben járultak hozzá a csoport bevételeihez (2010 első kilenc hónapjában a forint 3,0%-kal erősödött a macedón dénárhoz és 2,6%-kal az eurohoz képest).

Az EBITDA 7,6%-kal 186,9 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 41,3% volt. A vizsgálattal kapcsolatos költségek valamint a végkielégítéssel kapcsolatos költségek, elhatárolások és céltartalék visszaforgatások nélkül számolva az EBITDA 7,5%-kal mérséklődött. Az EBITDA ráta ezen rendkívüli tételek nélkül 2010 első kilenc hónapjában 42,2% volt, míg 2009 azonos időszakában 43,0%. A hangalapú bevételekhez kapcsolódó kifizetések mérséklődése (a forgalom visszaesése és a magyar mobil végződtetési díjak csökkentése következtében) valamint a költségoptimalizálási intézkedések eredményeként a személyi jellegű és egyéb működési költségek csökkenése nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek esését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!