Hírek

2010.11.16. 11:21

Herman Van Rompuy: Az eurózóna a túlélésért küzd

Az euróövezet a túlélésért küzd, és ha az euróövezetet nem sikerül életben tartani, azt az Európai Unió sem éli túl - mondta kedden Brüsszelben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

MTI Eco

A volt belga kormányfő, aki jelenleg az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői testületét irányítja, az Európai Politikai Központ (European Policy Centre, EPC) nevű elemző műhely rendezvényén tartott előadást.

Anélkül, hogy konkrétan kitért volna a súlyosan eladósodott Írország, illetve Portugália legújabb keletű gondjaira, Van Rompuy azt mondta, hogy az eurózóna fizetési válsága még nem ért véget. Bizakodott ugyanakkor, hogy a túlélésért folytatott harcot meg lehet nyerni.

Írország hétfőn elismerte, hogy esetleges pénzügyi mentőcsomagról folytat tárgyalásokat. Portugália szintén jelezte: nagy a veszélye annak, hogy a piacról már nem lesz képes felvenni további hiteleket kezelhető kamatszint mellett.

Írország és Portugália ügyében még a nap folyamán összeülnek a közös pénzt használó tagországok pénzügyminiszterei. Fél évvel ezelőtt az unió 110 milliárd eurós csomaggal sietett a pénzügyi összeomlás szélére került Görögország megsegítésére. Ezen túl az euróövezet országai úgy döntöttek, hogy 440 milliárd eurós "stabilitási mechanizmust" hívnak életre az esetleges további bajba kerülő tagországok megmentése érdekében. Ez a "biztonsági háló" azonban csak 2013-ig garantált, az októberi EU-csúcson ezért úgy döntöttek, hogy hosszabb távon is működtethető eszközrendszert alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!