Hírek

2010.11.07. 10:06

Szíjjártó a „suttyomban” történő adóemelésről

Az LMP felháborodottan reagálta kormány tervére, mely szerint 0,5 százalékkal emelnék a nyugdíjjárulék mértékét. Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint viszont a módosítást indokolja a kampányban beígért nyugdíjkedvezmény.

MTV - Világgazdaság Online

A Lehet Más a Politika közleménye szerint megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a Fidesz-KDNP minden előzetes bejelentés nélkül, egy az adótörvényekhez az utolsó pillanatban beadott módosító javaslat formájában kívánja emelni 0,5 százalékponttal 10 százalékosra a nyugdíjjárulék mértékét.

A párt szerint így suttyomban mintegy 40 milliárd forinttal megnövelt adó- és járulékterhelés elveszi a tervezett személyi jövedelemadó csökkentés egy jelentős részét az adófizetőktől, és egyértelművé teszi, hogy a Fidesz-KDNP nem teljesíti egyik fontos ígéretét - tudósít a Világgazdaság Online.

Mint fogalmaznak, Orbán Viktor miniszterelnök több alkalommal ígéretet tett arra, hogy az adóváltozásokkal senki nem jár rosszabbul mint korábban. Ezzel szemben önmagáért beszél az, ahogy a kormánypártok a parlamenti vitát követően megpróbálták elrejteni egy 39 oldalas dokumentum mélyén járulékemelési javaslatukat. A beadvány egyértelművé teszi, hogy az alacsony és közepes keresetűek a Fidesz-féle „adócsökkentés” veszteseivé válnak. A Fidesz az LMP szerint megsérti a magyar állampolgárokat, amikor azt feltételezi róluk, hogy nem látnak át a szitán: amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másik kezével többszörösen is visszaveszi.

„Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy azok a hölgyek, akik 40 évet dolgoztak, azok nyugdíjba vonulhassanak” - mondta a kormányfő szóvivője a Híradónak. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó plusz pénzből a legalább 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fedeznék. A politikus erről a Magyar Televízió Híradójának beszélt szombaton.

A Híradóban elmondták: 9,5-ről 10 százalékra nőne a nyugdíjjárulék az adótörvényekhez benyújtott módosító indítvány szerint. A műsor számítása szerint a járulékemelés egy átlagos fizetésnél néhány száz forintos plusz kiadást jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!