Hírek

2011.10.28. 15:15

Vége a NATO-küldetésnek Líbiában

Befejezi a NATO a líbiai hadműveleteket, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagjaként Magyarország üdvözli a szövetség döntését.

mti

A döntés az ENSZ Biztonsági Tanács október 27-i határozatán alapul, amely visszavonta a tagállamoknak adott felhatalmazást a polgári lakosság védelmére, és megszüntette a Líbia felett érvényben lévő repüléstilalmi övezetet. A NATO líbiai katonai küldetése ezennel sikerrel lezárult - olvasható a külügyi tárca közleményében.


   
A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormány kezdetetektől teljes mértékben támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973-as számú határozata alapján foganatosított intézkedéseket, elsőrendűen a polgári személyek védelmét biztosító NATO-vezetésű műveletet. Hangsúlyozzák: a NATO határozott fellépésével sikerült megelőzni a Balkánon, Magyarország közvetlen szomszédságában a kilencvenes években tapasztalt tragédia bekövetkeztét. A tárca kommünikéje szerint Magyarország egyúttal köszönetét fejezi ki a műveletet támogató partnerországoknak és nemzetközi szervezeteknek. 

Az atlanti szövetség tagországainak a brüsszeli NATO-központban tevékenykedő nagykövetei pénteken hivatalos formában is úgy döntöttek, hogy hétfőn, október 31-én befejeződnek a NATO líbiai katonai műveletei.
Az atlanti szövetség március vége óta látta el az ENSZ Biztonsági Tanácsától kapott felhatalmazás alapján a líbiai küldetést, amelynek hármas célja volt. Egyfelől a polgárháború sújtotta Líbia légterében érvényesíteni kellett a repülési tilalmat, hogy legalább a levegőből ne lehessen támadni a lakosságot, másfelől be kellett tartatni a tenger felől a fegyverszállítási tilalmat, harmadrészt pedig meg kellett védeni - akár erő alkalmazásával is, de NATO-katonák szárazföldi bevetése nélkül - a harcok által fenyegetett civileket. E harmadik célfeladat alapján hajtottak végre a NATO-országok és szövetségeseik légi csapásokat a Kadhafi-erők katonai objektumai, illetve harci egységei ellen. Az észak-atlanti szervezet által irányított műveletekben 12 tagország, valamint 4 NATO-n kívüli állam vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!