Hírek

2012.02.23. 15:22

Elindult Rakonczay után a magyar vitorlás

Útnak indult az a magyar vitorlás hajó az Atlanti-óceánon, amelynek legénysége kiemelt figyelmet fordít Rakonczay Gábor kenus keresésére.

MTI

A magyar sportember a világon elsőként vágott neki decemberben, hogy kenuval, teljesen egyedül átevezzen az Atlanti-óceánon. Február hatodika óta azonban nincs hír róla.
   
Szeremley Huba és legénysége felajánlotta Rakonczay feleségének, hogy az Atlanti-óceán átszelésekor azon az útvonalon fognak hajózni, ahol feltételezett pozíciók alapján esetleg megtalálhatják a kenust. A www.atlantix.eu oldalon olvasható információk szerint kicsi az esély, hogy a vitorlás észre vegye a Vitéz névre keresztelt kenut, de az elképzelhető, hogy a sportember megpillantja az Eizabeth árbocát a láthatáron, és jelzi ottlétét.
   
Az amerikai Iridium műholdas telefonszolgáltató társaság közben megállapította, hogy Rakonczay Gábor az utolsó sikeres bejelentkezésekor, vagyis február 6-án kapcsolta be utoljára a műholdas telefont. A telefon azóta nem adott több jelet, így nem lehet további pozíciót tudni a kenus hollétéről.
   
"Jelenleg egy hajóval történő találkozásban lehet bízni, ami bármikor megtörténhet, hiszen vitorlások ebben az időszakban és útvonalon kelnek át az óceánon, illetve amikor Gábor keresztezi a legközelebbi hajózási útvonalat, biztosan fog látni pár nagyobb hajót, amiknek jelezni tud" - olvasható a feleség bejegyzésében a honlapon.
   
A sportember 2011. december 21-én hagyta el a portugáliai Lagos kikötőjét, és 2012. január 6-án, magyar idő szerint hajnali 1:40-kor érkezett meg a kanári-szigeteki Las Palmasba. Ezt a távolságot a tervezett 20 nap helyett 16 nap alatt sikerült teljesítenie, amivel világrekordot döntött. Néhány napos pihenő után január 25-én indult el újra.


   
A www.atlantix.eu honlapon olvasható részletes beszámoló szerint február 5-én egy hatalmas hullám felborította a Vitézt. Miután Rakonczaynak sikerült visszamásznia a fedélzetre, a kenu nem sokkal később újra felborult, és csaknem 100 liter víz ömlött be a kabinba, amely mindent eláztatott. A honlap szerint "valószínűleg azért sem jelentkezett még Gábor, mert a kabin még mindig nem tudott kellően kiszáradni. Előfordulhat az is, hogy a telefon túl sokáig volt nedves belülről, és a sós, tengeri levegő jobban igénybe vette, ezért már nem fog tudni működni."
   
A túra második szakaszában Rakonczay 5200 kilométert kíván megtenni közel három hónap alatt, tervei szerint április elején érkezik a karib-tengeri Antiguához.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!