Hírek

2012.06.06. 17:29

A vadásztól rabolt fegyvereket használták a romagyilkosok

Fegyverszakértők meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken.

MTI

Az igazságügyi fegyverszakértők a bíró kérésére a tárgyalóteremben bemutatták az ügyben lefoglalt fegyvereket: egy puskalámpával felszerelt félautomata sörétes vadászfegyvert, egy duplacsövű sörétes puskát, egy célzótávcsővel és támasztékkal felszerelt golyós vadászpuskát, három lefűrészelt duplacsövű sörétes puskát, valamint egy maroklőfegyvert. A három lefűrészelt csövű sörétes puska tusát levágták és pisztolymarkolatot alakítottak ki.

A fegyverszakértők elmondták, hogy a lefoglalt fegyverekkel próbalövéseket végeztek, és a támadások helyszínein talált töltényhüvelyeken lévő nyomokat összehasonlították az általuk használt töltényhüvelyeken lévőkkel. A tárgyaláson tanúként volt jelen az a hivatásos vadász, akitől 2008. március 7-ére virradóra hét sörétes és golyós vadászpuskát raboltak el. A rabláskor őt és feleségét, valamint két gyermekét megkötözték.

A vádirat szerint a romák elleni támadással vádolt férfiak közül hárman - K. Árpád első-, K. István másod- és P. Zsolt harmadrendű vádlott - eddig ismeretlen negyedik társukkal azért követték el a fegyverrablást, hogy végrehajthassák a romák elleni bűncselekményeket. Összesen hét vadászpuskát vittek el, amelyekkel kilenc helyszínen 78 lövést adtak le, hat ember, köztük egy ötéves gyermek halálát okozva, és ötöt súlyosan megsebesítve.

A szerdai tárgyaláson a vadász azonosított a tőle elrabolt fegyverek közül hatot, és azt mondta, hogy a hetedik nem volt a tárgyalóteremben bemutatottak között. Egy golyós fegyver hiányzik - jegyezte meg. Bírói kérdésre válaszolva közölte, a hat lefoglalt fegyver közül csak egy, a Fabarm Max 2 típusú duplacsöves vadászpuska kiadását kéri. Ezt a fegyvert - mint egy korábbi tárgyaláson elmondta - a bűncselekményt megelőző napon vásárolta, az nem volt elzárva a fegyverszekrénybe, hanem a nappaliban az ajtó mögé volt állítva. A vád szerint ezzel a fegyverrel gyilkolt a harmadrendű vádlott Nagycsécsen és Kislétán. A fegyvereket a vádlottak munkahelyén, a debreceni Perényi-1 szórakozóhelyen találták meg elrejtve a rendőrök.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!