Hírek

2014.02.18. 09:09

A lakásbiztosításon nem éri meg spórolni

A legtöbb család otthonának felépítésében és berendezésében egy élet - gyakran több generáció - munkája van benne. Egy komolyabb tűzkár, egy erősebb vihar pusztítása vagy egy betörés után egy jól megválasztott biztosítás pótolhatatlan segítséget jelenthet a helyreállításához.

BAMA

A legtöbb család számára az egyik legfontosabb vagyonelemet jelenti a háza vagy lakása, így annak biztonságban tudása alapvető kérdés. Egy jól megválasztott lakásbiztosítási szerződésnél a biztosító nemcsak az épületben és a lakásokban keletkezett károkra fizet, hanem megtérítheti például a biztosítottak utcán parkoló gépjárműveiben keletkezett károkat is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a biztosítás kiválasztásakor mindig körültekintően járjunk el.

Az ingatlanokra (lakás, ház, nyaraló, garázs) és ingóságokra (szórakoztató- és háztartási elektronikai eszközök) vonatkozó vagyonbiztosításokat jobbára tűz és elemi károk (ilyen a villámcsapás, a vihar, az árvíz és a földrengés, továbbá a jégverés és a robbanás is) esetére lehet kötni. Ezeket az úgynevezett alapkockázatokra fedezetet nyújtó biztosításokat lehet kiegészíteni különböző sajátos igények, káreseményekre is kiterjedő biztosításokkal.

A speciális igényeket kielégítő biztosítások természetesen többe kerülnek (magasabb a havi díjuk), viszont mindenki maga döntheti el, fenyegeti-e például lakóhelyét valamilyen egyéb veszély az alapfedezetekbe foglaltakon kívül. A kiegészítő biztosítások közül a legelterjedtebbek a vezetékes víz által okozott károk (csőtörés), a betöréses lopás, a rablás és ezekhez kapcsolódó vandalizmus és az üvegtörés.

Ritkábban, de a biztosítók ügyfelei tűzoltásra, mentésre, rom- és törmelékeltakarításra, de még a kárenyhítés költségeire is szoktak biztosítást kötni. Sőt: köthető biztosítás a tűzben vagy árvízben elveszett, megsemmisült személyi okmányok pótlására, zárcsere költségeire és akár - bizonyos összeghatárig - a készpénzre is. Fontos eleme lehet a lakásbiztosításoknak a kiegészítő felelősségbiztosítás, amely a családtagok által esetlegesen másoknak okozott károkra is kiterjedhet.

Szerződéskötéskor az ár mellett figyeljünk oda arra is, hogy pontosan mire terjed ki a biztosítás és olyan összegre biztosítsuk az ingatlanunkat, ami fedezi az újjáépítést, ha az megsemmisülne. Lehet, hogy az árban évi néhány ezer forintos különbség több milliót jelent, amikor a biztosító kifizeti a kárt. A biztosítási díjon tehát nem érdemes spórolni, ugyanis a legtöbb probléma a szerződésben foglalt biztosítási összegek helytelen megválasztása, jellemzően alulbiztosítás miatt merül fel.

Fontos, hogy a biztosító fizetési kötelezettsége csak azokra az ingóságokra terjed ki, amelyet a biztosítónál előzetesen bejelentettek. Ezért érdemes időnként felülvizsgálni a meglévő biztosítást is, ha értékesebb dolgot vásároltunk az otthonunkba.

A biztosítás megfelelő szintjének kiválasztásához érdemes az egyes szolgáltatók egyedi lakásbiztosítási szerződési feltételeit alaposan átnézni, amelyhez segítségül szolgálhat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által összeállított lakásbiztosítási útmutató. Az útmutató segíthet a lakásbiztosításhoz kapcsolódó legfontosabb kérdések megválaszolásában, egyben a választási szempontok bemutatásával megkönnyíti a lakásbiztosítási szerződésekkel kapcsolatos eligazodást is.

Milyen szempontok alapján válasszunk lakásbiztosítást?

A lakásbiztosítás kiválasztásánál fontos szempont, hogy a megkötött szerződés az adott ingatlan és ingóság értékének és biztosítási kockázatainak megfelelő védelmet nyújtson, és kár esetén fedezetet nyújtson az eredeti állapot helyreállítására, a vagyontárgyak újra beszerzésére - nyilatkozta lapunknak Török Miklós, a Groupama Garancia Biztosító lakossági vagyonbiztosítási főosztályvezetője. Ehhez az is szükséges - tette hozzá -, hogy szerződéskötéskor pontosan határozzuk meg a biztosítani kívánt vagyontárgyak értékét. Az épület esetében figyelembe kell venni azt is, hogy milyen az építési mód, mikor épült, hol helyezkedik el az ingatlan, hiszen más biztosítási igényekkel kell számolni például a társasházi lakások esetében, mint egy családi háznál.

Biztosítási összegként - azaz a kártérítés felső határaként - pedig nem a forgalmi értéket, hanem azt az értéket kell meghatározni, amelyből kár esetén az ingatlan új állapotban felépíthető. Már a szerződéskötéskor ügyelni kell az alulbiztosítottság elkerülésére, mert ilyen esetben a megkötött biztosítás kisebb vagyonértékekre szól, mint a vagyontárgyak tényleges értéke, amely kár esetén gondot jelenthet. Azonban a kötés időpontjában megfelelő biztosítási szerződés is karbantartást igényel idő elteltével. Gyarapodhat a vagyon, például az ingatlan energiatakarékos korszerűsítésével vagy bővítésével. De az is változást jelent, ha újabb műszaki cikkek, a korábbinál értékesebb bútorok kerülnek a háztartásba. Azonban ezeket a vagyonérték változásokat a meglévő szerződés már nem fedi le, ezért ajánlott a szerződés módosítása, amelyet a szerződőnek kell kezdeményeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!