Hírek

2014.02.18. 11:23

Egy ókori falura bukkantak Izraelben

Egy ókori falvat találtak Izraelben, amely azért szűnhetett meg, mert lakóit Jeruzsálembe csábították Heródes építkezései, közölte kedden az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

BAMA

A tengerpartról Jeruzsálem felé tartó új gázvezeték lefektetése előtti, tavaly augusztusban indult rutin régészeti feltárás során bukkantak a 2300 évvel ezelőtti falura, amelynek nevét úgy tűnik nem őrizték meg a régi szöveges emlékek, elsősorban a Biblia. 

Az ásatások alapján mintegy 750 négyzetméteres, kicsiny mezőgazdasági településen 200 éven át lakhattak. Keskeny kőházak és szűk sikátorok maradványait találták meg. A több szobából és egy nyitott udvarból álló épületekben a feltárást vezető Irina Zilberbod szerint egy-egy család élhetett, a helyiségek lakóhelyek és raktárak voltak, a ház körüli munkákat az udvarban végezhették. A falu egy csodálatos kilátást nyújtó domboldalon, 280 méterrel a tengerszint felett található. A környező földeken gyümölcsösök és szőlők lehettek, ezeknek a terményeivel gazdálkodhattak az egykori lakók. 

A település a Kr.e. 3. században, a hellenisztikus korban élte fénykorát, amikor Júdea fölött Nagy Sándor uralkodott, és a Hasmóneus-dinasztia korának végén elhagyták az ott élők. "Ismert jelenség, hogy a Hasmóneusok korának végén, Nagy Heródes uralkodásának kezdetén üresen maradtak a falvak és a földek. Ismerjük ezt Júdea számos településéről. Heródes nagyszabású építkezései, különösen a Szentély-hegy munkálatai okozhatták a falusiak tömeges városba özönlését" - vélekedik Juvál Baruch régész.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik