Hírek

2014.03.05. 17:48

Szándéknyilatkozatot írt alá az MVM és az E.ON

Nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az E.ON Hungária Zrt. tulajdonában álló társaságokban történő részesedésszerzés lehetőségéről szerdán.

MTI

A tranzakció a lakossági ellátásért felelős E.ON Energiaszolgáltató Kft., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. vállalatrészeket érintheti; a cégek tulajdonjoga részben vagy egészben kerülhet a nemzeti energetikai társaságcsoporthoz - tájékoztatott az MVM az MTI megkeresésére.

Az Index szerdán írt arról, hogy értesülései szerint eladnák az E.On két gázelosztó társaságát és az energiaszolgáltató cégét is, erről szándéknyilatkozatot írtak alá az MVM-mel. A tranzakció idén lezárulhat, ezzel az állam lehet a legnagyobb tulajdonos a gázellátásban is.

"Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az E.ON Hungária Zrt. hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása során az Európai Unió számos érintett testületének támogatásával megszerzett partneri kapcsolatra alapozva 2014. március 5-én nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá további az E.ON Hungária Zrt. tulajdonában álló társaságokban történő részesedés szerzés lehetőségéről" - írta az MVM.

Az MVM Csoport a kormányzati energiapolitikával és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban sok fontos lépést tett Magyarország energiabiztonságának megszilárdítása, a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítése érdekében az elmúlt időszakban. A tavaly ősszel megvásárolt Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. nemzeti tulajdonban szavatolják az ország biztonságos földgázellátását, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához - idézi a közlemény Horváth Pétert, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatóját.

Az E.ON Hungária csoport az új üzleti modelljének kiépítésének keretében az áramhálózat fejlesztése, üzemeltetése mellett többek között az üzleti áram- és gázszegmens ügyfeleire helyez nagyobb hangsúlyt a jövőben. Ezért értékesítené gázhálózati cégeit, valamint a lakossági fogyasztók energiaellátásáért felelős kereskedő cégét - közölte Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja a közlemény szerint.A szándéknyilatkozat aláírása után az MVM megkezdi az érintett társaságok részletes üzleti, jogi és műszaki átvilágítását, a kockázatok felmérését és az üzletrészek értékelését. Az esetleges tranzakcióra, így a vételár tárgyalására, illetőleg a lehetséges adásvételi szerződés megkötésére mindezek után kerülhet sor. A tranzakció zárása előreláthatólag még az idén befejeződhet - közölte az MVM.

Az MVM Csoport vezetői tavaly október 1-jén jelentették be, hogy lezárult az E.ON földgázüzletágának megvásárlása, a vállalatok Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. néven magyar tulajdonban működnek tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!