Szélvihar

2017.07.24. 22:57

A hőség véget ér, heves zivatarok jönnek

Nem nyugszik az időjárás, és ez nem csak súlyos anyagi károkat okozhat országszerte, de a szervezetet is megsínyli. Frontok jönnek-mennek; ilyenkor nem csupán az idősekre és a betegekre, de önmagunkra is oda kell figyelni.

Éjszaka a kiterjedtebb, záporokat, zivatarokat okozó felhők kelet felé vonulnak, nyugat felől kissé csökkenhet a felhőzet és a csapadékhajlam. Reggel már inkább csak a Dunától keletre eshet. Zivatarokat inkább már csak északkeleten kísérheti jégeső és viharos széllökés, de elsődleges veszélyforrás a néhány óra alatt lehulló igen nagy mennyiségű csapadék lehet. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik, az Észak-Dunántúlon néhol viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet késő este 19 és 24, hajnalban 15 és 20 fok között valószínű.

Az esti órákban a Szentes-Salgótarján sávban lévő zivatarok fokozatosan kelet, északkelet felé araszolnak. Az éjszaka folyamán még lehet újabb zivatarokra számítani az országban. A zivatarokat sok helyen felhőszakadás (30-60 mm csapadék), helyenként nagy méretű jég (2-4 cm) és károkozó (70-90, esetleg 90-100 km/h-s) szélroham kísérheti.

Keddre virradóan és majd napközben az ország keleti felén, főként a Tiszántúlon lehet még intenzív záporokra, zivatarokra, felhőszakadásra számítani. Kedd este a nyugati megyékben egy-egy zivatar nem zárható ki.

Az északnyugatira forduló szél hétfő éjjel viharossá (60-65 km/h) fokozódik a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!