Kék hírek, bulvár

2009.04.17. 12:21

Rejtélyes rabhalál: őrizetben a börtönőrök

A Kaposvári Katonai Ügyészségen pénteken gyanúsítottként hallgattak ki és őrizetbe vettek két, a büntetés-végrehajtási intézet állományába tartozó férfit. Egy fogva tartott halála kapcsán hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással gyanúsítják őket.

Jakab Edit

A bv-intézet állományába tartozó két őr péntekre idézést kapott a katonai ügyészségre az 56 éves német-magyar férfi halálának ügyében. A két férfi nem valószínű, hogy gyanította, mi vár rájuk. Egyikük egyenruhában volt, a másik civilben. Kihallgatásuk után az előtérben várakoztak. Aztán hamarosan kommandósok és rendőrök érkeztek. A két gyanúsított akkor már tudta, mi következik... Előkerültek a mobiltelefonok, hogy értesítsék a hozzátartozóikat és megpróbálják megnyugtatni őket. Tudták, hogy már nem mennek haza. A kommandósok csuklyában, megbilincselve vitték el őket.



Mint arról beszámoltunk: néhány hete meghalt a kaposvári kórházban egy férfi, akit a büntetés-végrehajtási intézetből szállítottak súlyos sérülésekkel a  kórházba. Az 56 éves H. János halálának körülményei meglehetősen rejtélyesek. Úgy tudni: a börtönből súlyos koponyasérülésekkel szállították be a kórházba. Az első hírek szerint cukorbeteg volt, elesett és úgy sérült meg. Aztán kiderült: bántalmazások, bakancsrúgások nyomai látszottak rajta. Kómába esett és később belehalt a sérülésekbe. Ám hogy hol és ki bántalmazta, rejtély maradt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással gyanúsítják őket
[/caption]
A börtön vezetői sokáig nem nyilatkoztak az ügyben, bár a Katonai Ügyészség már elkezdte a vizsgálatot. Aztán a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka azt nyilatkozta: a férfi már sérülten került oda, nem a börtönben bántalmazták a férfit. Befogadásakor már sérüléseket találtak rajta, azonnal kórházba vitték. Onnan visszaküldték azzal, hogy elhelyezhető az büntetés-végrehajtási intézetben. Betegszobában helyezték el, tehát nem is került a cellába a rabok közé. Aztán néhány nap múlva rosszabbodott az állapota, újra visszaszállították a kórházba.

Az SMRFK közleménye

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság is közleményben reagált a Kaposvári Katonai Ügyészség nyilatkozatára. Közleményükben az áll: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője által az eset kapcsán elrendelt kivizsgálás a rendőrség állományába tartozó személy részéről felelősséget nem állapított meg. A kivizsgálás anyagát a főkapitányság a Katonai Ügyészség büntetőeljárásának megindítását követően haladéktalanul megküldte az ügyészség részére.


Aztán fordult a kocka: napvilágra került egy hangfelvétel, amely azt bizonyította: igenis zárkában volt és a börtönben történt a súlyos bántalmazás. Nevek is elhangzanak a felvételen, amelyen a börtön egyik tisztje meghallgatja az egyik őrt, s ő megnevezi azt a négy őrt, akik bementek a zárkába és megverték a férfit. Úgy tudni: a hangfelvételt megvizsgálták és az hiteles.

Bv-közlemény

A büntetés-végrehajtási intézet sajtóközleményében az áll: április 3-án a megbízott parancsnok a bv. intézet biztonsági osztályvezetője ellen fegyelmi eljárást indított, amelyet a büntetőeljárás befejezéséig felfüggesztett. Az osztályvezetőt egyidejűleg szolgálati beosztásából is felfüggesztette.

Az őrizetbe vett tiszthelyettesekkel szemben fegyelmi eljárást rendelt el, egyben felfüggesztette őket szolgálati beosztásukból.


H. Jánost annak idején azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert régi, muzeális fegyvereket találtak a lakásán, amelyeknek eredetéről a német-magyar állampolgárságú férfi nem tudott elszámolni. Nem voltak papírjai arról, hogyan hozta át a határon. A fegyverek nem voltak alkalmasak lövés leadására, ám ezt fegyverszakértőnek kellett kimondani. Addig a férfit a rácsok mögé akarták helyezni. Ám ő ezt egyáltalán nem értette. Úgy tudni: már a rendőrségen és később a börtönben is hangot adott méltatlankodásának, széket hajított az őrök felé. A jelenetnek, csakúgy, mint az őrök eljárásának, a zárkatárs is tanúja volt. Ő azóta szabadult a börtönből.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészség szóvivője
[/caption]
Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészség szóvivője elmondta: a két férfit hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással gyanúsítják. Az ügyben tovább folytatják a nyomozást, és várhatóan még sokakat kihallgatnak majd. Vizsgálják a parancsnokok felelősségét, azt, hogy más is részt vett-e a bántalmazásban, illetve a rendőrség felelősségét is annak kapcsán, hogy a fogva tartott már sérülten érkezett a börtönbe.

A két gyanúsított egyelőre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság fogdájába került. A bíróság napokon belül dönt az előzetes letartóztatásukról. Azt követően vagy maradnak a rendőrség fogdájában, vagy egy katonák fogva tartására szolgáló speciális büntetés-végrehajtási intézetbe viszik őket.

Az őrizetbe vett tiszthelyettesekkel szemben fegyelmi eljárást rendelt el, egyben felfüggesztette őket szolgálati beosztásukból. Az SMRFK közleménye A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság is közleményben reagált a Kaposvári Katonai Ügyészség nyilatkozatára. Közleményükben az áll: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője által az eset kapcsán elrendelt kivizsgálás a rendőrség állományába tartozó személy részéről felelősséget nem állapított meg. A kivizsgálás anyagát a főkapitányság a Katonai Ügyészség büntetőeljárásának megindítását követően haladéktalanul megküldte az ügyészség részére. Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással gyanúsítják őket Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészség szóvivője -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!