Kék hírek, bulvár

2012.02.06. 08:04

Íme, a titok: ezért szerelt le a siófoki rendőrkapitány

Csalódásokat, kilátástalan küzdelmeket emleget a minap felmentett siófoki rendőrkapitány. Lengyel Róbert a távozását kísérő mendemondák tisztázása végett adott exkluzív interjút lapunknak.

Fónai Imre

– Már civil?
– Igen – felelte Lengyel Róbert. – Már nem vagyok rendőr.

– Ha egy rendőrkapitány több mint két évtizedes rendőrségi szolgálat után úgy távozik, hogy le is szerel, ott nyomós indokok húzódhatnak a háttérben...
– Nem kell semmit e mögé gondolni. Elfáradtam, belefáradtam. Hiába készül valaki (mint én) ötéves kora óta rendőrnek, s járja végig előbb az iskolákat, majd a ranglétrát, sok csalódás, elkeseredett küzdelem, némi kilátástalanság és már meg is van az elhatározás: vége, elég volt.

– Azért nyilván nem egyik napról a másikra...
– Rengeteg álmatlan éjszaka előzte meg, hogy a múlt év végén jeleztem a megyei főkapitánynak: nem kívánok hosszú távon a siófoki kapitányság élén maradni. Most jött el az ideje, hogy úriemberhez méltón, baráti kézfogással elbúcsúzhattunk.

– Baráti kézfogással, mármint a főkapitánytól. Minden felettesével felhőtlen volt a viszonya?
– Nem mindenkivel. Szakmai vitáink voltak, de annak, vagy azoknak is, akikkel vitáztam, és azoknak is, akikkel nem, egyetlen dolgot kívánhatok: minél több munkasikert.

– Távozásának hírét véve különféle szóbeszédek indultak meg a városban...
– Valóban mendemondák, „rémtörténetek” keringenek, ezért aztán nem árt, ha első kézből, tőlem hallja mindenki a valódi okokat. Ezért is szólalok most meg, a távozásom óta először és egyben ebben a témában utoljára.

– Elit alakulat, a paksi kommandó éléről, sokszorosan kitüntetett parancsnokként került több mint öt éve Siófokra, a balatoni „darálóba”. Nem bánta meg, hogy hazajött?
– Nem. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, a kapitányságon számos kiváló kollégára találtam, s ami nem utolsó szempont: megbecsülést, tiszteletet kaptam a város és a környék vezetőitől, valamint az egyszerű állampolgároktól. Ez adott erőt ahhoz, hogy idáig is kitartsak.

– Hírlik, hogy tekintélye volt a romák körében is...
– Egyedül is be mertem menni közéjük, ha balhéztak. Könnyebben elfogadtak úgy, hogy én Siófokon voltam kezdő rendőr, majd bűnügyi nyomozó is.

– A siófoki képviselő-testület tagjai egyenesen tapssal köszöntek el öntől, ami nem túl gyakori...
– Felemelő, hogy ez nekem megadatott. Ez és az itt élő emberek tisztelete többet jelent, mint bármely kitüntetés. Hiszen azt kis túlzással bárki kaphat, de ezt ki kell érdemelni. Minden, a területen élő törvénytisztelő állampolgárnak köszönöm, hogy ilyen hosszú ideig szolgálhattam őket.

– Egyetlen elődje sem „bírt ki” majdnem öt és fél évet a siófoki kapitányság élén. Miért olyan kényelmetlen ez a szék?
– Mert ez egy olyan kapitányság, amit egyetlen másikkal sem lehet összehasonlítani, csak önmagával. Kisváros, mégis egy nagyvárosra jellemző bűnözési számmal kell megküzdeni. Akinek semmilyen kötődése, annak nehéz itt gyökeret verni.– Két nagy port felvert ügyet őriznek majd az annalesek kapitánykodásának idejéből, az egyik az enyingi banda vonulása a Petőfi-sétányon, ami a Cozma-gyilkosság kapcsán került reflektorfénybe...
– S ami miatt huszonegy év után először vontak felelősségre. De a mai napig nem tudom, mit kellett volna másként csinálnom, vagy miben hibáztam. Így aztán nem is tudom levonni a tanulságokat.

– A másik a kordéhoz bilincselős eset, aminek az lett a következménye, hogy (mintegy önt megelőzve) leszerelt a rendőrségtől a siófoki kapitányság legrutinosabb járőrpárosa...
– Rendőri vezetőként erről az ügyről már nem nyilatkozhatok, magánemberként pedig megtartom a véleményemet.

– Jogász végzettsége is van, így mondhatni, akad menekülő útvonala...
– Sohasem gondoltam, hogy egyszer civil leszek, egyszerűen azért végeztem el a jogot, mert úgy vélem, egy szint fölött már alapos jogi ismeretekre is szüksége van egy rendőrtisztnek.

– Hogyan tovább?
– Maradok Siófokon. Minden ideköt, egy csodálatos társ, a családom, a leendő munkám – és most már a múltam is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!