Kék hírek, bulvár

2013.01.17. 15:20

Fegyházat kért a katonai ügyészség a tábornokokra

Tizenkét vádlottra – köztük tábornokokra, főtisztekre, valamint Fapál Lászlóra, a Gyurcsány-kormány egykori honvédelmi államtitkárára – fegyházat, négyre felfüggesztett börtönbüntetést kért csütörtöki vádbeszédében a katonai ügyészség képviselője a tábornokperként elhíresült ügyben.

Vas András

A vádhatóság bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg katonákat és civileket, akik a vád szerint visszakérték a honvédség beszállítóinak kifizetett közpénz egy részét.

A katonai ügyész emellett tizenhárom vádlott ellen több mint kétszázmillió forintnyi vagyonelkobzást javasolt, ám ez ellen a Honvédelmi Minisztérium jogi képviselője kifogást emelt, ugyanis szerinte erre az összegre a majdani polgári perek fedezeteként lesz szükség. A vádhatóság indítványozta az ügyben szereplő katonák esetében a lefokozást is.



A vádbeszéd után a védőbeszédekkel folytatódott a tárgyalás. Zamecsnik Péter, az elsőrendű vádlott, L. István Attila dandártábornok védője A tanú című filmből idézve az ötvenes évek koncepciós pereihez hasonlította az esetet, s kiemelte, a katonai ügyészség jogtalan eszközökkel vett rá több vádlottat vallomása megtételére, így ezeket fel sem lehetne használni az eljárás során. A per további védőbeszédekkel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!