Kék hírek, bulvár

2013.06.06. 15:57

Életük végéig rács mögött maradnak Szita Bence gyilkosai

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a Kaposvári Törvényszék a tizenegy évesen tavaly október végén megölt felsőmocsoládi kisfiú, Szita Bence gyilkosait.

Vas András

A bíróság az elsőrendű vádlott, többszörösen büntetett előéletű Bogdán Józsefet és a másodrendű Kertész Józsefet 14. életévét be nem töltött személy elleni, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, Bogdán esetében nyereségvágyból is elkövetett emberölésben társtettesként, a gyerek egykori nevelőanyját, P. Erikát a négyszeresen minősített emberölésre felbujtásban találta bűnösnek. Az ítélet azt jelenti, hogy a három vádlott esetében sohasem kerülhet szóba a feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége, azaz életük végéig rács mögött maradnak. A verdikt – melyet az ügyész tudomásul vett – nem jogerős, ugyanis Bogdán és P. Erika felmentésért, Kertész felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így a per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

Az ítélet kihirdetését az eddiginél is nagyobb érdeklődés kísérte. Amikor Vadócz Attila bíró a harmadik életfogytiglanit is kimondta, Szita Bence anyja hangosan felzokogott, míg P. Erika anyja összeszorított szájjal vette tudomásul a döntést. A vádlottak meglepően nyugodtan reagáltak, még Kertész sem omlott össze, noha többen azt jósolták, a verdikt hallatán bizonyosan rosszul lesz majd.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Bence édesanyja sírva fakadt
[/caption]
– Teljes mértékben egyetértek az ítélettel – mondta később Szita Bence anyja, míg Gyöngyi Sándor, a kisfiú nevelőapja úgy nyilatkozott, számára egyértelmű volt, hogy életfogytiglanit kap mindhárom gyilkos, függetlenül attól, ki, mit csinált az erdőben
– A bíróság nem akart nagyon elszakadni a józan paraszti észtől – mondta Vadócz Attila. – Négyen bementek az erdőbe, hárman jöttek ki, egyvalaki ott maradt eltemetve. Nyilván nem öngyilkos lett... – magyarázta a bíró, aki kiemelte, mind a rendőrség, mind az ügyészség kiváló munkát végzett az eset kapcsán.

Az indoklás során a tárgyalásvezető végigment a vádiratban is szereplő bizonyítékokon, melyek egyértelműen alátámasztották a történteket. A két legfontosabbként a telefonos híváslistákat, illetve a DNS-mintákat emelte ki, utóbbiak önmagukban elegendőek lettek volna az elmarasztaló ítélethez. A bíróság a gyilkosságról Kertész verzióját fogadta el leginkább, ugyanis ezt támasztották alá az orvosszakértői jelentések is. S ettől kezdve már csak azt kellett tisztázni, a másodrendű vádlott kényszerből vagy önként vett részt a gyerek megölésében. A bíróságnak azt kellett megállapítania, Kertész társtettes vagy bűnsegéd – mint az ítéletből kiderül, utóbbi mellett döntöttek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vadócz Attila a lehető legsúlyosabb ítéletet szabta ki
[/caption]
– Nem tudom, mennyi az ára az emberéletnek, ebben az esetben 192 ezer forint volt – jegyezte meg Vadócz Attila a minősítések indoklásakor a nyereségvággyal kapcsolatban. A felbujtásról pedig kijelentette, általában nem ugyanazt a büntetést kapják, mint az elkövetők, viszont ebben az esetben P. Erika nélkül nem történt volna meg a tragédia.
A tárgyalásvezető hozzátette: a bíróságnak lett volna lehetősége megállapítani az életfogytiglaninál a próbára bocsátás minimális határát, ám ebben az esetben ez szóba sem került.
– A törvényszék nem a társadalmi elvárásnak, hanem a lelkiismeretének és a törvényeknek akart megfelelni – mondta a bíró. – Ráadásul a társadalmi akarat nem az életfogytiglani lett volna... A legenyhébb büntetés amúgy a másodrendű vádlottnak járt volna, de számára sem lehet megadni a lehetőséget, hogy valaha visszatérjen a társadalomba.



Amúgy, ha a vádlottaknál meghatározták volna a 30 év minimumot a feltételes szabadlábra bocsátás időpontjaként, Bogdán 88, Kertész 72, P. Erika 78 évesen szabadulhatna. A bíróság amúgy rendelkezett a gyilkosok előzetesben töltött idejének beszámításáról is, ez ugyanis törvényi kötelesség, még ha esetükben értelmetlenségnek hangzik is. A vádlottaknak természetesen a több mint tízmilliós perköltséget is meg kell fizetniük, viszont a család 15 millió forintos polgári jogi igényét egyéb útra terelte a bíróság, azaz a kártérítés egy másik per része lesz.

– Számítottam Somogy megyére! – mondta Bogdán, amikor az ítéletről kellett nyilatkoznia. Kertész viszont összeesett, nagyokat hörgött, ki kellett vinni a folyósóra, ahol orvost hívtak hozzá. Később visszatért, s társaihoz hasonlóan fellebbezett a verdikt ellen, sőt, az első- és a másodrendű vádlott az előzetes fenntartását is megfellebbezték.
Természetesen maradtak a rács mögött. Jelen állás szerint életük végéig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!