Kék hírek, bulvár

2014.04.16. 08:09

Lovas, kutyás, posztos: amerre nézünk, rendőr lesz

Lovas, kutyás és posztos rendőr – már áprilisban konkrét terveket tárt a siófoki képviselő-testület elé a nyári erősítésről Piros Attila dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány.

Fónai Imre

Piros Attila elárulta: tavaly az egész nyarat Siófokon töltötte, saját tapasztalataira alapozhatja tehát, hogy milyen kisebb módosítások várhatók annak érdekében, hogy „minél nagyobb közbiztonságot tudjunk szolgáltatni”. Ebből a szempontból – tette hozzá Piros Attila – mindig Siófok jelenti a legnagyobb kihívást és ez meg fog látszani az idei nyári szolgálatszervezésen is. Ennek jegyében például a megyébe érkező erősítés teljes létszámban a siófoki kapitányság alárendeltségébe kerül, maradnak a turisták és a helybéliek által is elfogadott lovas járőrök, sőt, akár nőhet is a létszámuk, lesznek kutyás rendőrök is a lovasokhoz hasonlóan az esti, éjszakai és hajnali órákban és még a már-már elfeledett posztos rendőri szolgálatot is visszahozzák.

– Lesz egy-két olyan állandó hely Siófokon a nyári szezon során, ahol mindig megtalálható lesz a rendőr, rendőrautóval – így a dandártábornok. – Ez a mozgó őrszolgálat folyamatosan elérhető lesz. Bűnügyi akciócsoportokat is szervezünk a marcali és a fonyódi kapitányságon is, de a siófoki csoportok létszáma lesz a legnagyobb.

– Először fordul elő, hogy a megyei rendőrfőkapitány konkrét tervekkel, megoldási javaslatokkal jön Siófokra jóval a szezon előtt, korábban ilyenkor még csak rébuszokat hallottunk a nyárról – fejezte ki elégedettségét Csorba Ottó, a pénzügyi bizottság elnöke.



Ha már az üde színfoltoknál tartunk: ebbe a kategóriába sorolható a siófoki rendőrkapitány beszámolója is. Király Richárd ugyanis ebben „diadaljelentés” helyett elismeri: a bűncselekmények számának jelentős csökkenése mögött az áll, hogy újra csak egy bűncselekménynek számít, ha valakinek például öt okiratát is ellopják a strandon. A nyomozások eredményességi mutatója tavaly 38-39 százalékos volt, ami több mint száz százalékos emelkedés. „A 2013. év jóval eredményesebb volt a korábbi évekhez viszonyítva – írta a városi rendőrkapitány. – Megfelelő feltételekkel ennél több eredményes nyomozást is képes lenne produkálni a kapitányság.”

A kiemelten kezelt bűncselekmények felderítési aránya szinte semmit nem változott egy év alatt (12 százalékos), a közterületen elkövetett bűncselekmények száma tavaly 742, egy évvel korábban 998 volt, a bűncselekmények 62 százalékát  Siófok városban és vonzáskörzetében követték el – derül ki egyebek között a beszámolóból, s hogy a nyomozáselrendelések több mint fele a két nyári hónapban keletkezik. Ezen adatok is alátámasztják a siófoki képviselő-testület kezdeményezését: a siófoki kapitányság kiemelt kategóriába sorolását kérik a belügyminisztertől. Balázs Árpád polgármester szerint „bár ettől nem lesz több rendőr, de például a fejlesztéseknél előbbre sorolhatják a kapitányságot”.
Összehasonlítás képpen: a kapitányság éves, négyezer fölötti bűncselekményszáma megegyezik Egerével, mely 56 ezer fős megyeszékhely, vagy a főváros IV. kerületével, Újpesttel, ahol 100 ezres a lakosságszám. Idén januártól kiemelt kategóriás rendőrkapitányság lett Érd, 63 ezer lakosra jutó 3400 és Dunaújváros, 48 ezer lakosra jutó 4100 bűnesetszámmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!